Sloboda medija uvijek mora biti neprikosnovena, ogroman broj novinara, aktivista i drugih svakodnevno se bori da zaštiti tu slobodu. Ipak, dešava se da tu slobodu navodno štite i oni koji redovno kreiraju i dijele dezinfomracije.   

„Trudo potpisao novi zakon o ukidanju nezavisnih medija u Kanadi“, naslov je portala „NultaTačka“. 

Ovaj članak podijeljen je na fejsbuku, a post je propraćen opisom:  

„SEVERNA KOREJA II. Smrad nacistični“. 

Portal „NultaTačka“ piše, između ostalog, kako pomenuti zakon ima za cilj da odsječe izvorne finansija nezavisnih medija. 

„Džastin Trudo je potpisao novi zakon koji ovlašćuje vlasti u Kanadi da ukidaju nezavisne medije na bilo koji način. Zakon o onlajn vijestima (Bill-C18) ima za cilj da odjseče sve izvore finansiranja nezavisnih medija, dok vještački podupire glavne medijske kuće koje je odobrila vlada. Lifesitenews.com izvještava: Ali kritičari kažu da je do sada uradio malo osim što je dodatno naštetio medijskoj sceni, posebno manjim i medijskim kućama u povoju, tako što im je odsjekao jedan od dva ključna izvora gldanosti (i novca od reklama)“, navodi se u tekstu. 

Šta predviđa zakon C-18? 

Zakon o onlajn vijestima koji nosi oznaku C-18 dobio je u Kanadi epitet kontroverznog, međutim tvrdnja da se njima ukidaju nezavisni mediji potpuno je neosnovana. 

Na sajtu kanadske Vlade objavljeno je šta pomenuto zakonsko rješenje predviđa. 

„Mnogi Kanađani pristupaju sadržaju vijesti putem digitalnih posrednika. Prijedlog zakona C-18 bi donio Zakon o online vijestima (Zakon), koji predlaže režim za regulisanje digitalnih platformi koje djeluju kao posrednici u kanadskom medijskom ekosistemu kako bi se poboljšala pravednost na kanadskom tržištu digitalnih vijesti. Predlog zakona uvodi novi okvir za pregovaranje koji ima za cilj da podrži novinske kompanije da obezbjede pravičnu nadoknadu kada njihov sadržaj vijesti učine dostupnim od strane dominantnih digitalnih medija i generišu ekonomsku dobit“, piše na sajtu. 

Dakle, navedenim zakonom ukratko bi se regulisala naknada koju bi mediji trebalo da dobiju od strane gigantskih onlajn platformi, a sve na račun činjenice da se posredstvom istih tih platformi plasiraju vijesti koje su produkovali mediji u zemlji. 

Kanadska Vlada dalje navodi: 

„Zakon nastoji podržati uravnotežene pregovore između kompanija koje upravljaju dominantnim posrednicima digitalnih vijesti i preduzeća odgovornih za novinske kuće koje proizvode ovaj sadržaj vijesti“. 

Portal CTV News u jednom svom članku objašnjava detaljno šta je C-18 zakon i koje norme on donosi. 

„Kontroverzni kanadski zakonski akt C-18 postao je zvanično zakon u junu, a njime se zahtijeva od velikih tehnoloških kompanija da pruže nadkonadu medijskim kompanijama ako žele da nastave da ugošćuju kanadske vijesti na svojim platformama. I Google i Meta – kompanija koja stoji iza Facebooka i Instagrama – prvobitno su izjavili da će umjesto toga blokirati kanadske vijesti sa svojih platformi kao odgovor na novi zakon. Za Metu, ovo je sada u toku, a kompanija je 1. avgusta saopštila da promjene “počinju danas i biće implementirane…u toku narednih nekoliko nedjelja.” Međutim, kanadska vlada je u novembru postigla dogovor s Googleom u vezi sa Zakonom o online vijestima. Prema ovom ugovoru, tehnološki gigant će plaćati 100 miliona dolara godišnje izdavačima vijesti i nastaviće dozvoljavati pristup kanadskom sadržaju vijesti putem svoje platforme“, piše u tekstu. 

O kontroverznosti zakona govorilo se i u tekstu kanadskog CBC-ja, koji je objavljen 2023. godine pod naslovom „Kanađani više neće imati pristup vijestima na Instagramu i Fejsbuku“. 

„U više navrata smo govorili da, kako bismo bili u skladu sa Zakonom C-18… sadržaj iz novinskih kuća, uključujući izdavače vijesti i emitera, više neće biti dostupan ljudima koji pristupaju našim platformama u Kanadi“, citira se portparol kompanije Meta u tekstu portala CBC. 

Ne ulazeći u poslijedice koje će uslijediti u Kanadi nakon usvajanja ovog zakona, treba napomenuti da on svakako ne predviđa ukidanje onlajn medija, niti daje bilo kojoj grani vlasti mogućnost da uradi takvu stvar. 

Iz tog razloga, članak i objavu na fejsbuku u kojima se to navodi, ocijenili smo kao dezinformacije. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article