Zelenski nije pozivao na nuklearni napad na Rusiju

1099

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski bio je 6. oktobra učesnik konferencije u organizaciji  australijskog Lovi Instituta gdje je govoreći o agresiju Rusije na Ukrajine iznio stav u vezi poteza koje bi NATO trebao da realizuje.

Taj njegov govor portal Srbin info je iskoristio da bi objavio informaciju da je prvi čovjek Ukrajine pozvao NATO da izvrši nuklearni napad na Rusiju. U članku portala  „Srbin info“ pod naslovom:

“Zelenski tražio od Nato nuklearni napad na Rusiju! Medvedev: Idiotu otvoriti glavu” navodi se:

„Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da „NATO treba da onemogući Rusiji upotrebu nuklearnog oružja. On je doslovno izjavio da NATO treba da napadne Rusiju sa nuklearnim oružjem”.

“Preventivni udari su potrebni kako bi znali šta ih čeka ako upotrijebe nuklearno oružje. Ne obrnuto, čekajući nuklearne udare Rusije i onda govoreći: „o, uradili ste to, onda, e sad ćete da vidite’”, citira Srbin info Zelenskog.

Nakon izjava Zelenskog zamjenik predsednika Savjeta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je predsednika Ukrajine idiotom nakon njegovih riječi o preventivnom udaru na Rusku Federaciju. Odgovarajuću izjavu dao je na svom Telegram kanalu.

„Psihijatri bi ovom idiotu trebalo da daju preventivnu kraniotomiju. Sve dok nije napravio još više nevolja svom narodu i svima drugima“, rekao je ruski političar.

Zelenski, međutim, u svom obraćaju nije govorio da NATO treba da nuklearnim oružjem napadne Rusiju, već je ukazao da bi trebalo da izvrši preventivne mjere zbog njenih nuklearnih prijetnji.

Kako prenosi Pravda Zelenski je u odgovoru na pitanje šta treba da uradi Nato da spriječi Rusiju da upotrijebi nuklearno oružje dao sledeći odgovor:

„Već vidimo da su ovi ljudi (Rusi – prim. aut.) sposobni za takve zločine. Šta mora da uradi NATO? Onemogući Rusiji da koristi nuklearno oružje. Ali ono što je još važnije, ponovo se okrećem međunarodnoj zajednici kao što sam radio prije 24. februara. Preventivni udari, da znaju šta će ih čekati ako upotrijebe nuklearno oružje. Ne obrnuto – sačekajte ruske nuklearne udare i onda recite posle: ‘O, tako je, zar ne? Pa uzmi nam ovo!’Preispitati vršenje pritiska – to je ono što Nato treba da uradi, i preispitati redosled kojim se on primjenjuje”.

Pravda navodi i da su potparol Kremlja Dmitrij Peskov i potparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisali ovaj skup i da su posle govora Zelenskog kazali da predsjednik Ukrajine želi da započne nuklearni rat.

Marija Zaharova, zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova, tvrdila je da Zapad počinje nuklearni rat i da bi mogao da uništi planetu u rukama Zelenskog.

Dmitrij Peskov, sekretar za štampu ruskog predsednika, nazvao je reči Zelenskog  „pozivom na početak svjetskog rata sa nepredvidivim i užasnim posledicama“, navodi UP.

Ove reakcije primorale suukrajinske vlasti da pojasne izjavu Zelenskog, pa je Sekretar za štampu ukrajinskog predsjednika, Sergi Nikoforov, izjavio je da je Zelenski govorio o preventivnim sankcijama koje je trebalo primijeniti prije invazije Rusije 24. februara i uvjeravao  je javnost da Ukrajina nikada neće pozivati na upotrebu nuklearnog oružja.

„Predsjednik je govorio o periodu prije 24. februara. Tada je trebalo koristiti preventivne mjere kako bi se spriječilo da Rusija vodi ovaj rat. Da podsjetim da su jedine mjere o kojima se tada razgovaralo bile preventivne sankcije“, prenosi Pravda riječi Nikiforova.

Shodno činjenicama ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.