Kako je vježba iz 2018. postala desant na Ukrajinu

1971
ukrajina-rusija-lazna-vijest

Ruski napadi na Ukrajinu započeli su rano jutros, čime je ozvaničen dugo najavljivani sukob između ove dvije zemlje.

Zajedno sa ruskim napadima, počeli su i napadi dezinformacija, poluinformacija koji svakako dodatno podgrijavaju tenzije i ljude dovode u zabludu.

Tako je i portal pogled.me objavio video snimak koji kruži mrežama, a na kojem navodno ruski padobranci slijeću u Ukrajinu.  Istu vijest podijelili su i na svojoj fejsbuk stranici, bez ikakve provjere prethodne objavljene činjenice.

“Ruski vojni padobranci sleteli u Ukrajinu?”, naslov je njihovog članka.

“Kako se vidi na snimku koji kruži internetom, ruski vojni padobranci sleteli su u Ukrajinu, u blizini Harkova”, kaže se u članku.

Da je u pitanju lažna vijest, bilo je jasno vrlo brzo, kada su se na mrežama pojavili snimci vojnih vježbi u Vostoku, koje su održane prije četiri godine.

Ovu informaciju analizirao i portal za provjeru činjenica leadstories.com, navodeći da nema riječi o slijetanju padobranaca u Ukrajinu, već je, kako smo naveli u pitanju vojna vježba iz 2018.

Pomenuti video objavljen je i na YouTube-u, 2018. godine.

Zbog činjenice da prethodno objavljenu vijest, portal pogled.me nije detaljno provjerio, već je objavio vođeni željom za senzacionalizmom, njihova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 5.3.2022.

Portal Pogled.me objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article