dino.merlin-zastava

Dino Merlin i Senidah, regionalne muzičke zvijezde, nastupile su u Baru. Povod je bila proslava 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, u organizaciji opštine. Zbog tog gostovanja popularni sarajevski pjevač se našao na udaru srpskih nacionalista na društvenim mrežama i pojedinim portalima.

Povod za taj udar je bio trenutak sa koncerta kada je Merlin iz publike uzeo crnogorsku zastavu koju je potom obmotao oko sebe.

U njemu se navodi:

Istu objavu imali su portali Objektiv, Pink, Atvbl, Vašglas.info koji je u međuvremenu uklonio svoju objavu, Glas javnosti.

Činjenice govore drugačije, odnosno, da popularni pjevač nikada nije zabranio srpsku zastavu. O tome je javno iznio svoj stav u intervjuu za Kurir 2015. godine uoči koncerta koji je imao u Beogradu kada je poručio da nema mjesta senzacionalističkim naslovima u pojedinim medijima u vezi sa zabranom zastava na koncertu.

Pjevač je i u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nakon koncerta, objasnio kako je došlo do navoda o navodnoj zabrani srpskih zastava.

Pojedini mediji su tada, citirajući saopštenje organizatora posebno naglasili zabranu unošenja zastava iako je u saopštenju nabrojan čitav niz zabranjenih predmeta.

Pošto činjenice govore da Dino Merlin nema ništa protiv zastave Srbije koju na svom koncertu nije zabranio, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 21.7.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article