dino.merlin-zastava

Dino Merlin i Senidah, regionalne muzičke zvijezde, nastupile su u Baru. Povod je bila proslava 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, u organizaciji opštine. Zbog tog gostovanja popularni sarajevski pjevač se našao na udaru srpskih nacionalista na društvenim mrežama i pojedinim portalima.

Povod za taj udar je bio trenutak sa koncerta kada je Merlin iz publike uzeo crnogorsku zastavu koju je potom obmotao oko sebe.

„Crnogorsku zastavu zagrlio,srpsku zabranio,Dino Merlin nastupao na proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore i svojim postupkom zgrozio narod“ naslov je teksta portala „Alo“ koji je završio na društvenim mrežama.

U njemu se navodi:

„Na proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore Dino Merlin bio je specijalni gost, a tom prilikom on je ogrnuo zastavu Crne Gore i time navukao gnjev javnosti. Naime, mnogi su pjevača okarakterisali kao licemernog i kao mrzitelja Srba zato što je 2015. godine na koncertu koji je pravio u Srbiji, srpskom narodu zabranio unošenje srpske zastave u koncertnu halu našeg prestoničkog grada. Pjevač je tada dokazao da mu samo sprski novac ne smeta, a novim postupkom uspio je da izazove lavinu negativnih komentara. Društvene mreže su se usijale, a ponašanje Dina Merlina izazvalo je veliki bijes naroda koji nije imao nimalo lijepe riječi za njega”, navodi se u tekstu.

Istu objavu imali su portali Objektiv, Pink, Atvbl, Vašglas.info koji je u međuvremenu uklonio svoju objavu, Glas javnosti.

Činjenice govore drugačije, odnosno, da popularni pjevač nikada nije zabranio srpsku zastavu. O tome je javno iznio svoj stav u intervjuu za Kurir 2015. godine uoči koncerta koji je imao u Beogradu kada je poručio da nema mjesta senzacionalističkim naslovima u pojedinim medijima u vezi sa zabranom zastava na koncertu.

“Zastave nijesu problem, bar ne meni. Problem su koplja na kojima se zastave nose, jer su to predmeti koji mogu ugroziti sigurnost publike. Ali ja zaista ne želim biti tumač rutine svakog ozbiljnog organizatora velikog koncerta bilo gdje u svijetu. Sve što ugrožava sigurnost publike, zabranjeno je. Zastava kao zastava nije, premda mislim da je zastavama mjesto visoko na jarbolu i duboko u srcu a ne u žutim novinama, ali to je već stvar takozvanih medija koji se bave tim stvarima na način koji nema nikakve veze sa novinarstvom”, poručio je Merlin u tom intervjuu.

„Kako iko normalan može i pomisliti da ću doći u Beograd na dva velika randevua sa svojom publikom i imati nešto protiv zastave te publike. To bi bilo licemjerstvo najgore vrste”, nastavio je on.

Ne mogu biti protiv viorenja zastave Srbije u Beogradu. To je besmislica. Jer je to zastava, kao što rekoh moje publike, ali i zastava Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Novaka Đokovića, Vuka Karadžića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Nikole Pašića, Čede Jovanovića i mnogih drugih”, poručio je Merlin.

Pjevač je i u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nakon koncerta, objasnio kako je došlo do navoda o navodnoj zabrani srpskih zastava.

“Neki zlonamjerni ljudi jednostavno nisu uspjeli u svom naumu. Oni stalno pritišću neku staru dugmad, a nikako da upale taj auto. Ne znam kako su tako kao muhe dosadni. Od jedne rutine, jednog rutinskog saopštenja organizatora u ’Kombak areni’ gdje se, kao i drugdje u civiliziranim društvima, nabraja šta sve nije dozvoljeno unositi u ’Arenu’ niti na koncerte – tu imate sijaset stvari, između ostalog je pomenuto sve što ugrožava sigurnost publike poput upaljača, kišobrana i ostalog – oni su odnekud izvukli zastavu i to su boldirali. Zapravo su tendeciozno i zlonamjerno htjeli da prikažu stvari onakvim kakve nisu. Srećom u tome nisu uspjeli”, naveo je Dino Merlin.

Pojedini mediji su tada, citirajući saopštenje organizatora posebno naglasili zabranu unošenja zastava iako je u saopštenju nabrojan čitav niz zabranjenih predmeta.

“Na koncert ne nosite transparente, zastave, upaljače, šminku, parfeme, kišobrane, kovani novac, te hranu i tečnost. Sve to neće biti moguće uneti u dvoranu usled detaljne kontrole obezbeđenja” saopšteno je tada iz organizacije.

“Moja publika je meni svetinja jer oni dobro znaju šta ja njima trideset godina poručujem kroz moje pjesme. Dakle, mi možemo na različite načine lutati kroz živote, ali ako želimo naprijed, u budućnost, onda ćemo uvijek doći na isto mjesto, a to je da prihvatamo pravo drugog da bude drugačiji, da drugog prihvatamo sa stvarnim poštovanjem, sa njegovim uvjerenjima, prihvatajući ga kao ravnopravnog, kao ljudsko biće, sa osjećanjima prema porodici, prema svetinjama, domovini, pa i zastavi. Kako može razuman čovjek, a hvala Bogu moja publika i ja se razumijemo. Pomisliti da ja imam nešto protiv zastave moje publike, to je nonsens, paradoks”, ponovio je popularni pjevač.

Pošto činjenice govore da Dino Merlin nema ništa protiv zastave Srbije koju na svom koncertu nije zabranio, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 21.7.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article