Djeca u Kini u svemirskim, a ne zaštitnim odijelima

553

Kina se zbog odluka o zatvaranju nasalja zbog širenja koroanvirusa suočila sa talasom protesta nezadovoljnih građana zbog čega je odlučeno da će se odustati od politike poznate kao „nula kovid pacijenata“.

I dok su u Kini trajali protesti zbog strogih mjera za suzbijanje zaraze na našem govornom području širile su se dezinformacije o dešavanjima u toj zemlji.

Tako se na Fejsbuku dijelila fotografija djece u odijelima poput onih koje za zaštitu nose zdravstveni radnici uz tvrdnju da je u pitanju jedna od mjera zaštite od koronavirusa.

„Ko preživi u Kini, pričaće…..‼️ Tamo je HOROR……‼️ Poslušnost ih skupo košta, uz naivnost i neobaveštenost….“, tvrdi autor objave.

Ono što je ste tačno je da je fotografija nastala u kineskoj školi, ali ne i kontekst u kojem je ona prikazana.

Fotografija je, kako je objašnejno na sajtu Annie lab, koji se bavi provjerom činjenica, nastala još prošle godine i nema nikakve veze sa zaštitom od koronavirusa.

„Mnoga djeca nosila su svemirska odijela u školama zbog događaja iz 2021. godine kada je Kina uspješno lansirala svemirske letjelice Šenžu 12 i 13“, objašnjeno je na ovom sajtu.

S obzirom na to da je u pitanju proslava kineskog svemirskog programa i da nije u pitanju nikakav „horor“, kako se tvrdi, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article