Predsjednika Francuske Emanuela Makrona najčešće imamo priliku da vidimo na nekim zvaničnim događajima, kako u zemlji tako u inostranstvu. 

Na društvenim mrežama se dijeli video koji prikazuje Makrona u nešto drugačijoj atmosferi. Više korisnika je podijelilo snimak u kojem se vidi Makron dok pleše, a pojedini korisnici su sličan video, takođe zabilježen u noćnom klubu, objavili uz tvrdnju da je nastao 1987. godine. 

Iako bi javnosti bilo zanimljivo da vide prvog čovjeka države u neformalnijem izdanju, ovaj video je ipak djelo vještačke inteligencije. 

Na videu je istaknuto korisnično ime @retro_hub, čijom pretragom se dolazi do Tik Tok naloga sa istim nazivom. 

Na tom nalogu je prvobitno objavljen video koji je potom podijeljen na Fejsbuku kao stvarni snimak. U opisu snimka na Tik Toku je navedeno da je u pitanju deepfake. 

Inače, ovaj nalog na Tik Toku označen je kao kreator sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom. Evidentno je ovom autoru francuski predsjednik inspirativan, jer je na njegovom profilu objavljeno više deepfake snimaka sa Makronovim likom. 

Makron je rođen 1977. godine, što bi značilo da je 1987. imao svega deset godina, dok na objavljenim snimcima djeluje znatno starije. 

Brojni fakt-čekeri su se bavili sadržajem sa pomenutog Tik Tok naloga, ukazujući da video snimci nisu vjerodostojni. 

Objave ocjenjujemo ocjenom lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.    

In this article