Jedna od vodećih kompanija na svijetu koja se bavi kriptovalutama nestala je u svega nekoliko dana. Pad FTX-a sledio je digitalnu zajednicu, a direktor Sem Benkmen Frajd, suočava se sa nekoliko federalnih istraga u SAD.

Kako je vijest o kolapsu FTX-a postala glavna tema u medijima, tako su se naoštrila pera dezinformatora, koji su vidjeli priliku da profitiraju. Na propagandi.

Društvenim mrežama šire se naslovi i fotografije, koji uglavnom govore o tome kako je FTX, između ostalog, služio da se preko pomoći Ukrajini, pere novac za Demokrate u SAD:

Direktor i vlasnik FTX koji je bankrotirao priznao da je služio za pranje para Ukrajinske vlade.

Pranje para u Ukrajini preko FTX kripto valute za SAD “Demokrate”

Je li ikakvo čudo da je FTX partner Svjetskog ekonomskog foruma (WEF)?!

Sve je krenulo od članka na portalu The gateway pundit, u kojem se navodi da je Benkmen Frajd priznao da je FTX bio mašina za pranje novca ukrajinskoj vladi, te da su se milijarde vraćale Demokratama u SAD, u vrijeme izbora za Predstavnički dom i Senat. Dokaza za takve tvrdnje – nema.

Jedina veza između FTX-a i Ukrajine je portal Aid For Ukraine, koji prikuplja kriptodonacije. Ljudi koji stoje iza tog projekta, a koji je podržan od strane ukrajinskog ministarstva digitalne transformacije, poručili su:

“Izvjesni korisnici Tvitera, uključujući lažne naloge SAD kongresmena i pristrasne medijske kuće, šire glasine da su milioni dolara doniranih Ukrajini nelegalno prebačeni Demokratskoj partiji.

Ova informacija nema veze sa realnošću, jer je Aid for Ukraine koristila FTX svega nekoliko puta, kako bi konvertovala kriptodonacije u martu 2022. Nacionalna banka Ukrajine je potvrdila priznanice za sve donacije.”

Veza između Benkmen Frajda i Demokrata je ta što on jeste bio jedan od izdašnijih donatora partije.

S obzirom na to da nema dokaza da se novac od američke pomoći “prao” preko Ukrajine i išao natrag Demokratama, kao ni da je FTX služio ukrajinskoj vladi za istu stvar, ove objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article