Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, često je tema dezinformacija od izbijanja rata između Izraela i Hamasa. Sada se pojavila stara informacija, koja je stavljena u novi kontekst, a njena poenta je da – nije tačna.  

Portal Nulta tačka, poznat po širenju teorija zavjere, prenio je tekst pod naslovom: (arhivirano: ovdje

Netanjahu promoviše laboratorijsko meso u Izraelu 

Sam naslov nije toliko sporan, ali jeste ostatak teksta, koji kaže

“Izraelska vlada uvela je bioinženjering za meso u ishrani svojih građana.  

Najnoviji potez dolazi samo nekoliko godina nakon što je izraelska vlada koristila svoje ljude kao laboratorijske pacove za prisilno davanje injekcija protiv Covida.  

Ove nedelje je Infovors izvestio da je Netanjahuov Izrael u procesu uspostavljanja takozvanih fabrika „mesa“ u industrijskom obimu za svoju populaciju “zamoraca”.” 

Tekst se poziva na jednog od najpopularnijih teoretičara zavjere na svijetu, Aleksa Džounsa, i njegov sajt Infowars. On je krajem maja objavio tekst i video pod naslovom:  

Netanjahu promoviše plan za zabranu mesa i prisiljavanje ljudskih robova da jedu biomrvice 

Isti tekst je prenio još jedan od vodećih dezinformatorskih sajtova na planeti – The people’s voice, uz naslov:  

Netanjahu promoviše plan za zabranu mesa u Izraelu 

Netanjahu posjetio startap 2023. 

Ništa slično Netanjahu, kao ni njegova vlada, nijesu niti izjavili niti isplanirali. Izraelski premijer posjetio je inovativnu kompaniju Steakholder Foods, koja se bavi proizvodnjom kultivisanog, odnosno – mesa uzgojenog u laboratoriji.  

Tom prilikom je istakao da je u toku revolucija u načinu proizvodnje hrane i dodao:  

“Izrael je svjetski lider u istraživanju i preduzetništvu u oblasti alternativnih proteina i kako bismo bili sigurni da smo i lider u proizvodnji, u narednim danima prva izraelska kompanija će dobiti dozvolu za proizvodnju alternativnog mlijeka. Danas smo jeli ribu proizvedenu bez ribe, meso proizvedeno bez krava. Ovo je globalna revolucija…” 

Netanjahu je probao prvo 3D proizvedeno meso ribe, nastalo uz pomoć ćelija grgeča. 

Snimak njegove posjete inovativnoj kompaniji dostupan je u svakom pomenutom članku.  

Laboratorijsko uzgojeno meso nije novina. Oko njega se vode debate na razne teme već godinama. Ali, ono je tu i možda ćemo jednog dana svi kao i Netanjahu jesti ribu, koja nije došla direktno iz mora ili jezera, već iz laboratorije. A, možda i nećemo… 

Do tada je jedno jasno. Snimak izraelskog premijera kako jede 3D printani riblji file star je cijelih godinu i priča je svakako “niđe veze” sa namjerom njegovom ili njegove vlade da zabrane meso u Izraelu.  

Zbog toga, kao i navoda da izraelska vlada koristi svoje građane kao “laboratorijske pacove” i “zamorce”, sporna objava dobija ocjene – lažna vijest i teorija zavjere.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article