Prijavi komšiju: Lažni poster iz Švajcarske kruži mrežama

961

Da za širenje netačnih informacija ne postoje granice potvrđuje primjer jedne takve vijesti o navodnoj namjeri švajcarskih vlasti da nagrade građane sa 200 franaka ako prijave komšiju da grije svoj dom na više od 19 stepeni .

U objavi na već poznatoj Fejsbuk stranici objavljena je fotografija koja prikazuje ženu sa mobilnim telefonom u ruci, a na fotografiji je ispisan sledeći sadržaj.

„Bilbordi u Švajcarskoj – Ako vidite da vaš komšija grije stan na više od19 stepeni celzijusa nazovite i prijavite ga. Nagradna igra 200 švajcarskih franaka.“

Ipak, da ta vijest koju se prvo pojavila van našeg govornog područja nije tačna potvrđuje pisanje švajcarskih medija.

Portal Zueritoday objavio je da se društvenim mrežama u Švajcarskoj proširila ovaj fotografija na kojoj piše „Da li komšija grije stan na preko 20 stepeni? Molimo vas da nas obavijestite“, navodeći da je je poster lažan.

Portal prenosi da se u objavi nalazi telefonski broj kancelarije za medije Federalnog odjeljenja (kancelarija) za zaštitu životne sredine,saobraćaj i energetiku u Bernu i švajcarski grb, kao i da piše da je poziv anoniman i da je nagrada 200 franaka.

„Slika je podijeljena i proslijeđena hiljadama puta. U Bernu je primljeno na stotine poziva. Međutim, sam poster je lažan. Federalni ured policije (Fedpol) je sada čak pokrenuo istrage, kako su u četvrtak izvijestili RSI (Radio Švajcarske)  i NZZ. Zloupotreba grba Konfederacije je posebno problematična“, navodi  „Zueritoday“, dodajući da je portal 20min.ch prvi izvijestio o lažnom posteru u nedelju(11.septembar. 2022. godine)

„Zueritoday“ piše da je Fedralna kancelarija za zaštitu životne sredine, saobraćaj i energetiku već tokom vikenda reagovala na lažnu kampanju i jasno se distancirala.

“Nema takvih plakata savezne vlade, niti pozivamo da se ljudi ocrne“, rekla je portparolka. Istraživanje NZZ je pokazalo da tragovi falsifikata vode u Rusiju. Ovdje se slika pojavila na tviteru ili telegramu u subotu popodne. Pored toga komentar  “U Švajcarskoj postoji neka vrsta „saradnje sa vlastima”.Ubrzo nakon toga, lažni izvještaj su takođe pokupili ruski novinski sajtovi. Postoji sumnja da bi plakat mogao biti dio ruske operacije dezinformisanja“, prenosi „Zueritoday“.

Portal RSI (Radio Švajcarske) koji je takođe pisao o ovoj lažnoj vijesti navodi da je Federalno odjeljenje za životnu sredinu, saobraćaj i energetiku demantovalo ovu vijest glasom menadžera za komunikacije Simone Hug, zatim objavom direktno na početnoj stranici sajta odeljenja.

„Čak je i portparolka DETEC-a (Federalno odjeljenje za životnu sredinu, saobraćaj i energetiku ) Emanuela Tonaso, koju je kontaktirao ATS-Keistone, demantovala, dodajući da su je kontaktirali razni strani mediji da prokomentariše vijest, iako lažnu“, prenosi RSI koji takođe u tekstu objašnjava da je priča dio ruske propagande u okviru energetske krize u Evrope nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Jasno je da je u pitanju lažni poster, što su potvrdili švajcarski mediji i vlasti, te ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.