Prijavi komšiju: Lažni poster iz Švajcarske kruži mrežama

680

Da za širenje netačnih informacija ne postoje granice potvrđuje primjer jedne takve vijesti o navodnoj namjeri švajcarskih vlasti da nagrade građane sa 200 franaka ako prijave komšiju da grije svoj dom na više od 19 stepeni .

U objavi na već poznatoj Fejsbuk stranici objavljena je fotografija koja prikazuje ženu sa mobilnim telefonom u ruci, a na fotografiji je ispisan sledeći sadržaj.

Ipak, da ta vijest koju se prvo pojavila van našeg govornog područja nije tačna potvrđuje pisanje švajcarskih medija.

Portal Zueritoday objavio je da se društvenim mrežama u Švajcarskoj proširila ovaj fotografija na kojoj piše „Da li komšija grije stan na preko 20 stepeni? Molimo vas da nas obavijestite“, navodeći da je je poster lažan.

Portal prenosi da se u objavi nalazi telefonski broj kancelarije za medije Federalnog odjeljenja (kancelarija) za zaštitu životne sredine,saobraćaj i energetiku u Bernu i švajcarski grb, kao i da piše da je poziv anoniman i da je nagrada 200 franaka.

„Zueritoday“ piše da je Fedralna kancelarija za zaštitu životne sredine, saobraćaj i energetiku već tokom vikenda reagovala na lažnu kampanju i jasno se distancirala.

Portal RSI (Radio Švajcarske) koji je takođe pisao o ovoj lažnoj vijesti navodi da je Federalno odjeljenje za životnu sredinu, saobraćaj i energetiku demantovalo ovu vijest glasom menadžera za komunikacije Simone Hug, zatim objavom direktno na početnoj stranici sajta odeljenja.

Jasno je da je u pitanju lažni poster, što su potvrdili švajcarski mediji i vlasti, te ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.