Video prikazuje regrute u Nigeriji, ne robove u Kongu 

138

Istorija zapadnih zemalja u Africi i njihov kolonijalizam dobro su poznati ostatku svijeta. Ipak, uloga Zapada u Africi se dosta promijenila, ali antizapadni narativi i dalje sadrže tvrdnje da zapadne zemlje vrše različita nepočinstva kao u doba kolonijalizma. 

Jedan od takvih primjera je i tvrdnja da se djeca iz Konga prodaju za rad u rudnicima, a da bogatstva iz rudnika zatim idu na Zapad.  

„Šokantan video, ne iz srednjeg veka, već iz 2024. u Kongu. Deca se prodaju za rad u rudnicima dijamanata i plemenitih metala koji se nakon toga izvoze u zapadne zemlje“, opis je videa u kojem vidimo grupu afričke djece, ili mlađih osoba, u blatu. 

Jasno je da osobama u videu svakako nije ugodno, ali daleko od toga da se radi o prodaji djece u roblje.  

Pretragom na internetu došli smo do teksta faktčeking tima AFP-a u kojem je pojašnjeno da na videu zapravo vidimo vježbu regruta za pomorsku i vazduhoplovnu školu u Lagosu, Nigeriji, dakle ne u Kongu.  

To je AFP-u zvanično i potvrđeno u izjavi iz te škole.  

„Snimak je sa našeg instituta, prilično je iznenađujuće da mnogi ljudi ne znaju te stvari. To je vježba koja se zove krštenje i namijenjena je novim regrutima koji su tek primljeni u školu,” rekla je AFP-u akademska direktorka ITMT-a Sintija Čidera Ahamefule. 

Iako video nema veze sa Kongom neophodno je istaći, da su, prema nalazima američke Vlade, djeca u Demokratskoj Republici Kongo podvrgnuta najgorem obliku dječjeg rada. Da djeca rade i u rudnicima kobalta i u Republici Kongo potvrđuju i druge relevantne međunarodne organizacije poput Good weav-a.  

Dakle, iako u oba Konga ima bezbroj primjera da djeca rade neke od najtežih poslova video ne prikazuje prodaju djece u roblje.  

Zbog toga objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article