Montirane fotografije sa lažnim citatima javnih ličnosti, bilo da su vezane za pandemiju COVID-19 ili politička dešavanja česte su na društvenim mrežama.

Upotpunjeni fotografijom, izmišljeni citati često publici izgledaju realnije nego što zapravo jesu.

Ovoga puta na udaru dezinformacija našao se funkcioner Demokrata i nosilac liste koalicije okupljene oko te partije na izborima u Nikšiću Momo Koprivica.

Njegova fotografija, iz dobro poznate rubrike u dnevnom listu „Dan“ – Riječ dana, dijeli se na društvenim mrežama uz citat:

„Prava istina nije da sam u Beogradu bio turistički, sasvim slučajno sam pošao na doček heroja i vojvode Vojislava Šešelja“.

Ovo nije istinit citat Koprivice. Da je u pitanju fotomontaža za Digitalni forenzički centar potvrdili su i iz redakcije dnevnog lista „Dan“.

Doček osuđenom ratnom zločincu, Vojislavu Šešelju, organizovan je 12. novembra 2014. godine u Beogradu.

S obzirom na to da je iz redakcije „Dana“ potvrđeno da oni nisu objavili ovaj citat, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest