Neprecizno prenešena informacija: Viber se (još) ne plaća 

642

Korisnici popularne mreže za razmjenu poziva i poruka – Viber ovih dana dobili su možda neprijatnu novost: premium usluge ove platforme počeće da se naplaćuju. Sa jedne strane to znači odvajanje od 2 dolara iz džepa, sa druge – za mnoge će ova opcija biti olakšanje jer neće više morati da gledaju reklame, a plaćeni plan nosi još nekoliko pogodnosti. 

Međutim, portal Antena M je pogrešno prenio ovu informaciju u naslovu, koji glasi:  

Crna Gora prva zemlja na svijetu koja će da plaća Viber, poznata i cijena 

Vijest je ubrzo pokupio B92 i objavio isti naslov. Informacija se zatim proširila regionalnim portalima, koji se uglavnom pozivaju na B92 (1, 2, 3, 4 ). 

U pitanju je dezinformacija, odnosno pogrešna interpretacija opcije koju Viber uvodi.  

Antena M prenosi Minu business, koja piše o premium opciji Viber-a. Ali, naslov te agencije glasi:  

Crna Gora prva u svijetu dobija novu Viber premium uslugu 

U tekstu dalje piše:  

Crna Gora je prva zemlja na svijetu koju je Rakuten Viber – globalni lider u privatnoj i bezbjednoj razmjeni poruka i glasovnoj komunikaciji –  izabrao da svoju premijum pretplatničku uslugu od danas učini dostupnu korisnicima u njoj. Korisnici iz Crne Gore koji odluče da se pretplate na Viber Plus će biti prvi na svijetu koji će imati mogućnost da aktiviraju nove i uzbudljive usluge i funkcionalnosti – dostupne ekskluzivno članovima pretplatničkog kluba. Naravno, sve ostale standardne i do sada svakodnevno korišćene usluge i funkcionalnosti Viber aplikacije će ostati besplatne za sve korisnike širom svijeta. 

Za samo $1.99 mjesečno, pretplatnici Viber Plusa će imati na raspolaganju dodatne vrijednosti iz novih funkcionalnosti koje aplikacija nudi – uključujući: … Viber bez reklama… otključan pristup stikerima koji se naplaćuju… tehnička podrška uživo… jedinstvene ikonice aplikacije. 

Iako su i Antena M i B92 u tekstu prenijeli tačnu informaciju, njihovi naslovi mogu čitaoce dovesti u zabludu.  

Zbog svega navedenog, ove objave dobijaju ocjenu klikbejt. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article