“Lockdown” je uglavnom sinonim za kovid pandemiju i vjerovatno mnogima ne tako prijatna asocijacija na nedavnu zdravstvenu krizu, a posljednih dana u onlajn prostoru kruži tvrdnja da je ta mjera primijenjena uslijed ekstremnih vrućina. 

Više korisnika Fejsbuka je podijelilo objavu u kojoj tvrde da je Izrael “prvi uveo klimatski lockdown”. (1, 2, 3, 4) 

“Izraelska uprava za prirodu i parkove tijelo je koje je osnovano 1998. kako bi očuvalo vrijednosti prirode,krajolika i baštine,te povezivalo osobu s mjestom s afinitetom i pripadnošću zemlji Izrael. 

Prema zakonu koji je pokrenuo njegovo stvaranje, NEMA ZAKONSKE OVLASTI spriječiti ljude u planinarenju/pješačenju u prirodnim parkovima, samo za upravljanje nacionalnim mjestima od povijesne važnosti (npr. Masada). 

Pa ipak,kao što vidite,obavijestili su javnost da zatvaraju pješačke staze u prirodnim parkovima, definicija koja pokriva OGROMNA područja,kao što su Judejske planine,staze u blizini Mrtvog mora i većina rijeka na sjeveru Izraela. 

Izraelska uprava za prirodu i parkove podređena je Ministarstvu zaštite okoliša.Na isti način na koji @IsraelMOH služi agendi organizacije #WHO, Ministarstvo zaštite okoliša ima osoblje i njime upravljaju oni koji služe #WEF/UN-u”, navedeno je u jednoj od objava

Činjenice ukazuju da je tvrdnja o restriktivnim mjerama u Izraelu zbog visokih temperatura netačna, jer u toj zemlji nije uveden “klimatski lockdown”. 

Na zvaničnom veb sajtu Izraelske uprava za prirodu i parkove, koja se navodi kao izvor, ne postoji obavještenje o navodnom zatvaranju određenih pješačkih staza u nacionalnim parkovima. Ni na stranicama na društvenim mrežama, pomenuta Uprava nije obavijestila posjetioce o pomenutim izjavama. 

Izraelska meteorološka služba je upozorila na visoke temperature zabilježene u Izraelu, izdala upozorenje i upustva za građane, međutim lockdown nije uključen kao mjera. Ni na sajtu Ministarstva ekološke zaštite nema informacija koje dokazuju da je izraelska vlada najavila slična ograničenja. 

Dakle, na zvaničnim kanalima komunikacije izraelske vlade i Uprava za prirodu i parkove Izraela nema obavještenja da će biti uveden lockdown ili određeni nacionalni parkovi biti zatvoreni. Iz tog razloga, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article