Sorošev sin nije izjavio da će cenzurisati konzervativce i novinare 

567

Američki millijarder i filantrop, Džordž Soroš je čest “gost” naših analiza, a prečesto izrabljivanje njegovog lika i djela vjerovatno je uticalo na to da se dezinformacije prošire i na članove njegove porodice. 

Aleksandar Soroš obećava da će iskoreniti konzervativce sa interneta: „Ja sam 100 puta gori od mog tate“, naslov je teksta koji je objavio portal Nulta tačka i to pozivajući se na Wall Street Journal. 

Ovaj tekst su podijelili i brojni korisnici Fejsbuka. (1, 2, 3, 4, 5

Intervju koji je Wall Street Journal uradio sa nasljednikom američkog milijardera i filantropa objavljen je 11. juna, a ujedno je i prvi od kad je Aleksandar Soroš preuzeo upravljanje imovinom svog oca. 

Međutim, u izvornom tekstu pomenutog medija nije nigdje navedena sporna izjava mlađeg Soroša koju je objavio portal Nulta tačka. 

Ne samo da Aleksandar Soroš nije izjavio da će cenzurisati konzervativce i nezavisne novinare, već uopšte nije pomenuo konzervativce i nezavisne novinare. Google pretraga takođe ne daje rezultate koji ukazuju da je mlađi Soroš nešto slično izjavio.  

Njegova izjava o slobodi govora u intervjuu za Wall Street Journal je zapravo potpuno kontradiktorna onome što je objavio portal Nulta tačka. 

“Za razliku od ljevičarskih krugova, Aleksandar Soroš je rekao da vjeruje da je sloboda govora postala previše ograničena na nekim univerzitetskim kampusima”, prenosi je i Reuters. 

U svom prvom intervjuu od preuzimanja odgovornosti za bogatstvo čuvene porodice, mlađi Soroš je naveo da namjerava da nastavi stopama svog oca i pruža podršku ljevičarskim političarima, što je vjerovatno poslužilo kao povod za kreiranje dezinformacija poput gore navedene – izmišljene izjave. 

Činjenica je da je njegov otac već decenijama česta meta lažnih vijesti i teorija zavjere. Jače i učestalije dezinformatori su ga počeli napadati nakon što je 2003. godine osudio irački rat i poklonio milione dolara američkoj Demokratskoj stranci. 

Kako prenosi BBC Srbija, američki desničarski komentatori i političari od tada protiv njega intenzivno vode negativnu kampanju. 

Sad su, kako to već naslućujemo kroz ovu analizu, pronašli i novu metu. 

Objavu portala Nulta tačka i one na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article