11-9

11-og septembra 2001. svijet je u šoku gledao kako se ruše kule bliznakinje usred Njujorka u SAD. Avioni su udarili u Svjetski trgovinski centar, treći avion udario je u Pentagon, dok je jedan avion pao u Pensilvaniji, nakon što su putnici uspjeli da spriječe teroriste da pogode još jednu metu. Ukupno – 3 hiljade ljudi je poginulo. 11/9 zauvijek je promijenio svjetski poredak.  

Nakon te stravične tragedije, pa do danas, javio se niz teorija zavjere, koje sada svoje mjesto nalaze na dezinformatorskim kanalima na društvenim mrežama. U jednoj objavi se kaže: 

Ne zaboravite da su 11. Septebra 2001. Godine uverili svet da su dva aviona uništila tri zgrade.  

Da aluminijumski avion može da prođe kroz čelične grede i da se pojavi sa netaknutim nosom na drugom kraju zgrade.  

Naterali su svet da veruje da gorivo za avione može da istopi čelik, ali ne i pasoš terorista koji je bio u ruševinama.  

Konačno, dozvolili su nam da posmatramo rat samo iz ukrajinske perspektive”! Nećete videti izjave ruske strane na TV! Zaustavili su ruske kanale i radio stanice širom Evrope. 

Iako se tačno ne navodi ko su to “oni” koji su krivi za sve navedeno, pretpostavka da se radi o zapadnim silama, dominantno SAD.  

Da li su avioni mogli srušiti tornjeve? 

Odgovor je – da. U izvještaju Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) navodi se:  

Dana 11. septembra 2001. avioni Boeing 767-200ER su udarili u STC 1 i STC 2 u razmaku od 16 minuta. Let 11 American Airlines-a je udario u STC 1 u 8:46 ujutro, a srušio se u 10:28.  

STC 2 je pogođen u 9:02 ujutru od strane United Airlines leta 175 i srušio se u 9:58 sati. 

NIST-ovi stručnjaci su takođe zaključili:  

Otprilike 200 tehničkih stručnjaka pregledalo je desetine hiljada dokumenata, intervjuisalo više od 1.000 ljudi, pregledalo 7.000 segmenata video snimaka i 7.000 fotografija, analiziralo 236 komada čelika iz olupine, izvršilo laboratorijska ispitivanja i kreiralo sofisticirane kompjuterske simulacije sekvenci događaja koji su se desili od trenutka kada je letjelica udarila u tornjeve do njihovog rušenja”. 

Simulaciju urušavanja kula moguće je pogledati na kanalu Smitsonijana na Jutjubu. 

Takođe, istražitelji su isključili mogućnost da su kule pale zbog eksploziva, odnosno tragovi eksploziva nijesu pronađeni.  

Teorija o “netaknutom nosu” 

Dokumentarni film “9/11 – The great American Psy Opera” popularizovao je temu da aviona nije ni bilo, te da je vlada SAD manipulisala snimcima koji su emitovani na televiziji. Pretpostavka je da se prilikom udara na drugoj strani zgrade vidi nos aviona kako izlazi netaknut. To nema puno veze sa stvarnošću. Jer, kako je objašnjeno na blogu koji se bavi razotkrivanjem ove teorije – na videu se vidi gomila krhotina. NIST je objavio simulaciju rastavljanja aviona prilikom udara. Nos aviona svakako nije ostao netaknut. 

Gorivo ne topi čelik, ali ga slabi  

U pisanju Verify-ja razbijaju se mitovi o 11/9. Jedan od njih tiče se i temperatura, odnosno odnosa mlaznog goriva i praga topljenja čelika. Verify piše da avionsko gorivo ne može da istopi čelik, ali može da ga ošteti, savije, što je moguće i dovelo do urušavanja kula bliznakinja.  

Inženjer Brajan Kros za Verify je iznio tezu da, iako se čelik topi na 1370°C, snagu gubi na nižim temperaturama. 

“Čelična konstrukcija Svjetskog trgovinskog centra ne bi morala da se topi da bi zgrade izgubile svoj strukturalni integritet. Čelik može biti mekan na 538°C (1.000°F), znatno ispod temperature sagorijevanja mlaznog goriva”, istakao je Kros.   

Slično je zaključio i NIST:

Poslije udara aviona, požari zapaljeni mlaznim gorivom stvorili su trajne i povišene temperature koje su zagrijale preostalu građevinsku strukturu do tačke početka urušavanja.

Što se tiče pasoša koji je pronađen, on je pripadao Satamu al Aukamisu, jednom od otmičara. Međutim, u ruševinama su pronađene i druge lične stvari, kao što su kartice lojalnosti, novčanici, fotografije.. 

“Ukrajinska perspektiva” 

Kraj posta koji govori o 11/9 pravi neku vrstu paralele sa aktuelnim ratom u Ukrajini. Iako je teško povezati dvije stvari, djeluje kao da je poenta u tome da su neki “oni” odsjekli Rusiju od ostatka svijeta. 

Istina je da je Evropska Unija uvela sankcije za neke ruske medije. Zabranjeno je emitovanje Sputnjika i Russia Today.  

U saopštenju se navodi da su: “Sputnjik i RT pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskih vlasti i da su od ključne važnosti i instrument u pokretanju i podršci vojne agresije na Ukrajinu, kao i za destabilizaciju njenih susjeda”.  

Međutim, u Srbiji se ove sankcije zaobilaze i u martu je Russia Today bio dostupan u toj zemlji. Slično je i sa drugim zemljama gdje je RT kreirao nove sajtove na njemačkom, španskom, francuskom i engleskom. 

Zbog obima provjerenih tvrdnji i dostupnih dokaza vezanih za 11/9, ova objava dobija ocjene – lažna vijest i teorija zavjere.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article