Bil Gejts, otrov, hrana – zvuči poznato?  

673

Osnivač kompanije Majkrosoft i poznati filantrop Bil Gejts još jednom se našao na meti dezinformatora. Međutim, ovog puta nije prozvan kao jedan od tvoraca pandemije koronavirusa i vakcine za suzbijanje te bolesti, već je navodno „osnovao firmu“  čiji su proizvodi otrovni.

U jednoj Fejsbuk objavi se navodi:

“Pazite na oznaku, ne jedite ništa  sa ovom oznakom. Ovo je tvrtka koju je osnovao Bill Gejts koja koristi otrovne mono i digliceride da vas razboli”

Objavu  prati  fotografija na kojoj je avokado sa oznakom kompanije “Apeel”.

Prije svega, tvrdnja da je osnivač ove kompanije Bill Gejts nije istinita. Iako je tačno da je ona, kao i mnoge kompanije širom svijeta, podržana sredstvima Fondacije Bila i Melinde Gejsts (BIMG) osnivač ove firme čiji je puni naziv “Apeel Sciences” je Džejms Rodžers. Iz kompanije je, kako prenosi Rojters, potvrđeno da fondacija BIMG više nije njihov aktivni investitor.

Kompanija je osnovana kao start-up za prehrambenu industriju sa sjedištem u Južnoj Kaliforniji, a osmišljena je na način da pokušava da produži rok trajanja određenim namirnicama, poput avokada ili pomorandže, koristeći jestivi premaz bez ukusa i mirisa, koji je dobijen od biljnih supstanci.

Proizvod ove kompanije nazvan “Edipeel” je opisan kao tanak, jestivi premaz predviđen za konzumiranje.

Druga neistinita tvrdnja u ovoj objavi je da su monogliceridi  i digliceridi otrovni i da ih ova kompanija koristi da bi “nas razboljela”. Iz kompanije je saopšteno da se “Edipeel” sastoji od prečišćenih monoglicerida i diglicerida.

“Apeel se u potpunosti sastoji od prečišćenih monoglicerida i diglicerida, jestivih jedinjenja koja se mogu naći u raznim namirnicama. Oni su bezbjedni za jelo, što je potvrđeno od strane regulatornih organa širom svijeta, uključujući Američku Upravu za hranu i ljekove (FDA) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO)”, dodaje se na sajtu.

Monogliceridi i digliceridi se obično koriste kao aditivi u prerađenoj hrani kao emulgatori, a da to nijesu opasne hemikalije već da su generalno bezbjedni potvrdila je Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA).

Da monogliceridi i digliceridi nijesu toksični ili zabrinjavajući kazao je i profesor epidemilogije i nutricionista Volter Vilet.

„Ovo su samo djelimično svarene masti koje dobijamo našom ishranom ili koje naše tijelo proizvodi od ugljenih hidrata ili proteina“, rekao je on. “Naše tijelo ih proizvodi u velikim količinama kao dio normalnog varenja. Monogliceridi i digliceridi u Edipeelu su kao dodavanje tankog sloja masti i ne bi imali negativne uticaje na zdravlje kada se koriste na ovaj način. Apeel kaže da koriste prirodne biljne izvore, što bi trebalo da bude u redu, a količine koje koriste ionako bi bile male“, pojasnio je Vilet u izjavi za Rojters.

Slične metode primjenjivane su vjekovima unazad sa istim ciljem – kako bi različiti zaštitni premazi čuvali i štitili hranu.

Zbog tvrdnji da je osnivač pomenute kompanije Bil Gejts, te da su da su monogliceridi i digliceridi otrovni ovu objavu ocjenjujemo kao lažni vijest i teoriju zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article