Protesti širom svijeta i digitalni COVID sertifikat inspirisali su i predstavnike religijskih zajednica da kreiraju i šire teorije zavjere u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Na Fejsbuku je objavljen video snimak na kojem episkop zvorničko – tuzlanski Fotije 12. decembra 2021. godine u crkvi govori o „digitalnom logoru koji se nameće čitavom svijetu“, aludirajući na proteste širom svijeta protiv COVID mjera i EU COVID digitalne sertifikate:

„Slobodarska Evropa se bori protiv digitalnog konc logora koji se nameće čitavom svetu… Danas se treba boriti na globalnom planu za globalnu slobodu, jer ako nas stave u globalne logore neće moći niko nikome… Zatvoriće nas u getoe, u digitalne zatvore i sad je velika borba na nivou čitavog sveta za tu slobodu… Ne smeš ići tamo ako nemaš ovaj pasoš, ne smeš ići ako si zdrav, ispada da je zdrav čovjek problem čitavom svetu.“

Tokom novembra izbili su protesti u nekoliko evropskih zemalja zbog uvođenja novih mjera ograničenja protiv koronavirusa, od kojih su najstrože one u Austriji. Ta zemlja je, pored potpunog zaključavanja, uvela i zakonom obaveznu vakcinaciju, koji će na snagu stupiti u februaru.

Kako su brojne faze pandemije, od same pojave virusa pa do pronalaska vakcine za njegovo suzbijanje, bile pogodno tlo za širenje raznih teorija zavjere, za očekivati je bilo da i ovakve mjere budu tumačene kao ograničavanje slobode. Ipak, kako su objasnili čelnici država u kojima su te mjere uvedene, one su reakcija na ogroman skok broja slučajeva zaraženih koronavirusom, koji je do sada usmrtio više od 5,4 miliona ljudi na svijetu.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu doktor Hans Kluge rekao je da bi se do marta moglo očekivati još 500.000 smrtnih slučajeva, ukoliko se ne preduzmu hitne mjere. On podržava većinu mjera koje su uvele evropske zemlje, ali smatra da obavezna vakcinacija, koja se planira u Austriji, treba da bude „posljednje sredstvo“, uz pravovremenu pravnu i društvenu raspravu o tom pitanju.

Iako su takve mjere legitimno predmet diskusije o ličnim pravima i slobodama, s druge strane, tumačenje COVID digitalnog sertifikata u kontekstu „nametnutog digitalnog logora“ je neutemeljeno i pretjerano.

U slučaju COVID sertifikata radi se o potvrdi koja građanima EU zemalja i drugih država, kao što je Crna Gora, olakšava slobodu kretanja u zemlji i inostranstvu, jer potvrđuje da je osoba vakcinisana, testirana ili je prebolovala koronavirus. Digitalni EU COVID sertifikat omogućava validaciju QR kodova na potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim zemljama koje su dio EU COVID platforme.

EU COVID sertifikat ni na koji način ne diskriminiše ljude, niti nameće vakcinaciju, a naročito ne ograničava slobodu zdravim osobama, kako se insinuira, zbog toga što tu potvrdu dobijaju ne samo oni koji su vakcinisani, već i oni koji su imali COVID-19 ili koji su prosto testirani negativno na virus. Na ovaj način ubrzava se postupak provjere prilikom putovanja i doprinosi sprečavanju zloupotrebe potvrda širem zemalja EU.

Dakle, tvrdnje da se na taj način stavljamo u geta, da to vodi ka ‘digitalnom zatvoru’ ili da zdrave osobe predstavljaju problem čitavom svijetu nijesu utemeljene.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.