Mikrotalasna pećnica olakšava i ubrzava pripremu hrane na svakodnevnom nivou, pa je za svega nekoliko minuta moguće imati pred sobom toplo jelo. 

Ipak, ova karakteristika mikrotalasne je za pojedine korisnike društvenih mreža diskutabilna.  

U jednoj objavi na Fejsbuku podijeljen je video u kojem nepoznati narator tvrdi da hrana podgrijana ili pripremljena u mikrotalasnoj postaje toksična. 

“Mikrotalasna pećnica zapravo uništava svaku nutritivnu vrijednost koja se nalazi u hrani i pretvara je u toksine. Sve što izlazi iz mikrotalasne pećnice je visoko toksično, a nutritivna vrijednost je potpuna nula. Dakle, nije stvarno bitno da li imate činiju supice od povrća koju zagrijevate u mikrotalasnoj pećnici ili jedete karton. Nema razlike, jer nutritivna vrijednost više nije prisutna, a takođe postaje i toksično”, navodi narator u objavljenom videu. 

Činjenica je da ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da mikrotalasna pećnica pretvara hranu u toksine. 

Mikrotalasna pećnica koristi jake radio talase da skuva hranu podjednako, što omogućava da termički obradi parče mesa skoro šest puta brže nego što su mogućnosti obične rerna. Ovaj kućni aparat kanališe toplotnu energiju direktno do molekula, odnosno sitnih čestica u hrani. Mikrotalasi zagrijavaju hranu “elektromagnetnom” radijacijom, odnosno nevidljivim električnim i magnetnim talasima koji se kreću kroz prostor brzinom svjetlosti. 

Ovaj proces ne stvara nikakve toksine u hrani. 

Tačno je da pretjerano zagrijavanje ili pregrijavanje hrane u mikrotalasnoj može smanjiti sadržaj hranljivih stvari poput vitamina i antioksidanata, što se može desiti i tokom pripreme hrane u rerni, odnosno na šporetu. Činjenica je da to nije isto što i pretvaranje hrane u toksine. 

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) potvrdila je da je bezbjedno pripremati hranu u mikrotalasnoj. 

„Mikrotalasi izazivaju vibriranje molekula vode u hrani, proizvodeći toplotu koja kuva hranu. Zato se namirnice sa visokim sadržajem vode, poput svježeg povrća, mogu kuvati brže od drugih namirnica. Mikrotalasna energija se mijenja u toplotu jer je apsorbuje hrana i ne čini hranu ‘radioaktivnom’ ili ‘kontaminiranom’. 

Osim zvaničnih institucija, stručnjaci u ovoj oblasti potvrđuju da možete nastaviti da bezbrižno koristite mikrotalasnu. Glavni urednik čuvenog naučnog magazina Harvard Health Letter-a, doktor Entoni L. Komarof, pojasnio je u jednom članku da je podjednaka mogućnost da smanjite hranljivu vrijednost hrane kada je pripremate na šporetu i u mikrotalasnoj.  

Presudni faktor je vrijeme pripreme. 

“Tačno je da kuvanje hrane bilo kojom metodom može dovesti do toga da se neki hranljivi sastojci razgrade. Kuvanje oštećuje hemijsku strukturu hranljivog sastojka, donekle. Međutim, ostaje dosta hranljivih sastojaka. I kuvanje ubija mnoge mikrobe koji bi mogli da kontaminiraju hranu – i mogli bi da izazovu zdravstvene probleme. Međutim, najmanje je vjerovatno da će se prilikom pripreme hrane u mikrotalasnoj oštetiti hranljivi sastojci. Što se hrana duže kuva, to se više hranljivih sastojaka obično razgrađuje, a činjenica je da je za priremu hrane u mikrotalasnoj kuvanje potrebno najmanje vremena”, naveo je Komarof. 

Dakle, netačno je da se hrana pripremljena u mikrotalasnoj pećnici pretvara u toksine. Svakako se preporučuje pravilno rukovanje namirnicama i zagrijavanje u mikrotalasnoj kako bi se očuvala njena nutritivna vrijednost. 

Objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article