Vakcine ne utiču na reprodukciju, ne slabe imunitet i nijesu opasne

1942

Uprkos brojnim relevantnim naučnim člancima o učinkovitosti vakcina u borbi sa pandemijom koronavirusa pojedini mediji ne prestaju da šire informacije kojima pokušavaju “objasniti” čitalačkoj publici zašto ne bi trebali da se vakcinišu.

Takav članak je podijeljen na fejsbuk stranci portala Pravda, a koji je prethodno objavljen na njegovoj internet stranici pod nazivom:

„Naučnici i ljekari u SAD-u apeluju: Zaustavite sve kovid vakcine, nijesu bezbjedne za ljude! (video)“

U tekstu se, između ostalog, navodi:

„U javnom apelu upućenom CDC-u (Centar za prevenciju i kontrolu bolesti), molekularni biolog i toksikolog dr Džensi Čun Lindski, pozvala je na momentalnu obustavu proizvodnje i distribucije kovid vakcina! Upozoravajući na sterilitet, zgrušavanje krvi (koagulopatija) i imunološke probleme, dr Lindski je odboru predala naučne dokaze koji jasno pokazuju da vakcine protiv koronavirusa nijesu bezbjedne za ljude!“ navodi se u tekstu.

Članak prati trominutni video snimak njenog govora 23. aprila kada je Savjetodavni odbor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za imunizacijsku politiku održao sastanak u Atlanti u državi Džordžija.

U svom obraćanju Džensi Čun Lindzi, koja je molekularni biolog, iznijela je nekoliko spornih tvrdnji, koje portal Pravda prenosi, od kojih je prva da kovid vakcine utiču na reproduktivno zdravlje.

„Prije svega, postoji vjerodostojan razlog što mislim da će kovid vakcine da stupe u interakciju sa sincitinom i reproduktivnim proteinima u spermatozoidima, jajnim ćelijama i placenti, što dovodi do oštećenja plodnosti, oštećenja reproduktivnih organa i gestacijskih ishoda trudnoće“, kazala je ova ljekarka.

Lindski tvrdi da korona vakcine remete menstrualni ciklus, da se američkoj Agenciji za vakcine i evidenciju do 9. aprila prijavilo 100 gubitaka trudnoća.

Britansko društvo za plodnost u svojoj publikaciji koja je napravljena kao odgovor na pitanja koja su pacijenti postavljali u vezi COVID-19 vakcina i plodnosti navodi da te vakcine ne mogu uticati na plodnosti.

“Nema apsolutno nikakvih dokaza i teorijskih razloga da bilo koja od vakcina može uticati na plodnost žene ili muškarca” navodi se u publikaciji.

Portal Ctvnews.ca donosi tekst stručnjaka za plodnost Mardžori Dikson koja objašnjava da nema dokaza da vakcine utiču na plodnost.

„To su lažne vijesti. Nije stvarno “, rekla je. „Globalno se širi putem interneta i pacijenti neprestano pitaju i mislim da je veoma važno razjasniti da to nisu stvarne informacije.“, prenosi se u tekstu stav Dikson.

Ovaj portal objašnjava i da je nekoliko svjetskih medicinskih društava razobličilo tu tvrdnju .

“Trenutno nema dokaza da vakcinacija protiv COVID-19 izaziva bilo kakve probleme sa trudnoćom, uključujući razvoj placente. Pored toga, nema dokaza da su problemi sa plodnošću sporedni efekat bilo koje vakcine, uključujući COVID-19 vakcinu”, navodi američki CDC.

CDC u istom tekstu  objašnjava da ne utiče na menstrualni ciklus ako smo u blizini nekoga ko je primio COVID-19 vakcinu.

“Pojedinci koji su primili COVID-19 vakcinu ne mogu izbaciti ili osloboditi nijednu komponentu vakcine. Pored toga, nijedna vakcina odobrena za upotrebu u SAD ne sadrži živi virus, tako da ga nije moguće izbaciti. Mnogo toga može uticati na menstrualni ciklus, uključujući stres, promjene mjesečnog rasporeda, probleme sa spavanjem i promjene u ishrani ili vježbanju. Infekcije takođe mogu uticati na menstrualni ciklus” objašnjava CDC.

Kolege iz AFP-a koje su analizirale ovu objavu i kojima je Lindski potvrdila učešće na sastanku navode da im je CDC u februaru rekao da nije identifikovao nikakve  trendove pobačaja nakon imunizacije protiv COVID -19.

“Do danas nijedan dokaz ne nagovještava povećanje broja pobačaja nakon vakcinacije protiv COVID-a-19 i nijesu primijećeni nikakvi zabrinjavajući obrasci izveštaja,” rekao je portparol CDC-a.

O tvrdnjama da vakcine izazivaju neplodnost pisali smo ranije.

Američna naučnica tvrdi da sve genske terapije ( kovid vakcine) uzrokuju koagulopatiju (sistem za zgrušnjavanje krvi u tijelu je oštećen), te da to potvrđuju  stotine izvještaja o poremećajima pojave krvnih ugrušaka u američkom Sistemu za izvještavanje o neželjenim događajima u vezi sa vakcinom (VAERS).

Evropska agencija za lijekove (EMA) je ranije objavila da je moguće da postoji veza između stvaranja krvnih ugrušaka i vakcine AstraZeneka, ali i da do toga dolazi izuzetno rijetko i da je korist od vakcine veća od opasnosti.

Takođe, o neutemeljenjim tvrdnjama da vakcine modifikuju DNK pisali smo ranije.

Portal Pravda prenosi i izjavu Lindski koja je data nakon ovog sastanka medijima u vezi uticajan vakcine na imunitet.

„Treće sam željela da kažem da postoje jaki dokazi da dolazi do poremećaja imuniteta nakon primanja kovid vakcina, jer podstiču stvaranje više smrtonosnih virusa mutanata tako da istovremeno šire nove sojeve zaraze i uzrokuju više smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom nego što bi ih bilo da se ljudi nijesu vakcinisali. Konkretno, postoje jasni dokazi da vakcine pogoršavaju pandemiju!“

Ona navodi i da jasno vidi da privremeni pad imuniteta odmah nakon vakcinacije (svetska statistika pokazuje da istovremeno sa vakcinacijom naglo skače broj zaraženih i umrlih)..

Tvrdnje da vakcine protiv korone narušavaju imunitet i da izazivaju autoimune bolesti nijesu  tačne.

Kako objašnjava Ministarstvo zdravlja Izraela do sada su primljeni milioni doza vakcina širom sveta i nema dokaza koji ukazuju na to da vakcine uzrokuju autoimune bolesti.

“Veza između vakcina i autoimunih bolesti bila je predmet mnogih studija. Posmatračke studije na ogromnom broju vakcinisanih osoba u poređenju sa nevakcinisanim osobama nisu pronašle nikakve dokaze koji ukazuju na to da su vakcinisane osobe ranjivije na autoimune bolesti. Ministarstvo zdravlja je pregledalo izveštaje i zaključilo da su autoimune pojave u vrijeme vakcinacije izuzetno rijetke” navodi se na sajtu izraelskog ministarstva.

Pošto nije tačno da vakcine utiču na reproduktivno zdravlje, menstrualni ciklus, da stvaraju krvne ugruške i utiču negativno na prirodni imunitet ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.