Vakcine ne utiču na reprodukciju, ne slabe imunitet i nijesu opasne

1598

Uprkos brojnim relevantnim naučnim člancima o učinkovitosti vakcina u borbi sa pandemijom koronavirusa pojedini mediji ne prestaju da šire informacije kojima pokušavaju “objasniti” čitalačkoj publici zašto ne bi trebali da se vakcinišu.

Takav članak je podijeljen na fejsbuk stranci portala Pravda, a koji je prethodno objavljen na njegovoj internet stranici pod nazivom:

U tekstu se, između ostalog, navodi:

Članak prati trominutni video snimak njenog govora 23. aprila kada je Savjetodavni odbor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za imunizacijsku politiku održao sastanak u Atlanti u državi Džordžija.

U svom obraćanju Džensi Čun Lindzi, koja je molekularni biolog, iznijela je nekoliko spornih tvrdnji, koje portal Pravda prenosi, od kojih je prva da kovid vakcine utiču na reproduktivno zdravlje.

Lindski tvrdi da korona vakcine remete menstrualni ciklus, da se američkoj Agenciji za vakcine i evidenciju do 9. aprila prijavilo 100 gubitaka trudnoća.

Britansko društvo za plodnost u svojoj publikaciji koja je napravljena kao odgovor na pitanja koja su pacijenti postavljali u vezi COVID-19 vakcina i plodnosti navodi da te vakcine ne mogu uticati na plodnosti.

Portal Ctvnews.ca donosi tekst stručnjaka za plodnost Mardžori Dikson koja objašnjava da nema dokaza da vakcine utiču na plodnost.

Ovaj portal objašnjava i da je nekoliko svjetskih medicinskih društava razobličilo tu tvrdnju .

CDC u istom tekstu  objašnjava da ne utiče na menstrualni ciklus ako smo u blizini nekoga ko je primio COVID-19 vakcinu.

“Pojedinci koji su primili COVID-19 vakcinu ne mogu izbaciti ili osloboditi nijednu komponentu vakcine. Pored toga, nijedna vakcina odobrena za upotrebu u SAD ne sadrži živi virus, tako da ga nije moguće izbaciti. Mnogo toga može uticati na menstrualni ciklus, uključujući stres, promjene mjesečnog rasporeda, probleme sa spavanjem i promjene u ishrani ili vježbanju. Infekcije takođe mogu uticati na menstrualni ciklus” objašnjava CDC.

Kolege iz AFP-a koje su analizirale ovu objavu i kojima je Lindski potvrdila učešće na sastanku navode da im je CDC u februaru rekao da nije identifikovao nikakve  trendove pobačaja nakon imunizacije protiv COVID -19.

O tvrdnjama da vakcine izazivaju neplodnost pisali smo ranije.

Američna naučnica tvrdi da sve genske terapije ( kovid vakcine) uzrokuju koagulopatiju (sistem za zgrušnjavanje krvi u tijelu je oštećen), te da to potvrđuju  stotine izvještaja o poremećajima pojave krvnih ugrušaka u američkom Sistemu za izvještavanje o neželjenim događajima u vezi sa vakcinom (VAERS).

Evropska agencija za lijekove (EMA) je ranije objavila da je moguće da postoji veza između stvaranja krvnih ugrušaka i vakcine AstraZeneka, ali i da do toga dolazi izuzetno rijetko i da je korist od vakcine veća od opasnosti.

Takođe, o neutemeljenjim tvrdnjama da vakcine modifikuju DNK pisali smo ranije.

Portal Pravda prenosi i izjavu Lindski koja je data nakon ovog sastanka medijima u vezi uticajan vakcine na imunitet.

Ona navodi i da jasno vidi da privremeni pad imuniteta odmah nakon vakcinacije (svetska statistika pokazuje da istovremeno sa vakcinacijom naglo skače broj zaraženih i umrlih)..

Tvrdnje da vakcine protiv korone narušavaju imunitet i da izazivaju autoimune bolesti nijesu  tačne.

Kako objašnjava Ministarstvo zdravlja Izraela do sada su primljeni milioni doza vakcina širom sveta i nema dokaza koji ukazuju na to da vakcine uzrokuju autoimune bolesti.

Pošto nije tačno da vakcine utiču na reproduktivno zdravlje, menstrualni ciklus, da stvaraju krvne ugruške i utiču negativno na prirodni imunitet ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.