Antivakseri ne odustaju – vakcina nije biološko oružje

1988

Širom svijeta uveliko je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa, što svakako ne sprečava teoretičare zavjere da i dalje šire dezinformacije o bezbjednosti i svrsishodnosti vakcine.  

Jedan Facebook korisnik objavio je video u kojem se tvrdi da je kolektivni imunitet iluzija i da je vakcina protiv koronavirusa biološko oružje. 

Imunitet krda, ili kolektivni imunitet, nije povezan isključivo sa koronavirusom, niti je pojam koji postoji od skoro i vezan je za COVID-19 pandemiju, naprotiv. Šta je imunitet krda objasnili su iz Svjetske zdravstvene organizacije

Kolektivnom imunitetu nadaju se i istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins, budući da se povećava proizvodnja i distribucija vakcina. Oni objašnjavaju da, dok god u svijetu postoje nevakcinisane populacije, virus će se i dalje širiti i mutirati. Biće potrebni dugotrajni napori na sprečavanju velikih epidemija dok god vakcinacija nije široko rasprostranjena, a čak je i tada malo vjerovatno da će virus biti iskorijenjen, jer će cirkulisati među djecom i nevakcinisanim osobama. 

Dalje, tvrdnja iz pomenutog videa koji se dijeli Fejsbukom da su vakcine biološko oružje svakako nije tačna. Sa početkom pandemije bile su aktuelne teorije, mnogo puta osporene, da je novi koronavirus povezan sa kineskim programom biološkog oružja. Za takve tvrdnje nijesu postojali nikakvi dokazi, o čemu piše u analizi kolega iz Raskrinkavanje.ba. U svijetu je trenutno u upotrebi deset različitih vakcina, a vakcine koje se koriste se razlikuju po načinu pravljenja, čuvanja i distribucije, ali i cijeni. Neke su razvijane uz pomoć koda virusa koji se ubrizga u tijelo koje potom razvija antitijela i T-ćelije, druge sadrže virus koji je izmijenjen kako bi se spriječio nastavak zaraze među ljudima, ali i dalje sadrži komponente koronavirusa. O bezbjednosti vakcina se mnogo puta spekulisalo, a da su sigurne, nakon svih neophodnih faza ispitivanja, potvrđuju i, između ostalih, Svjetska zdravstvena organizacijaEvropska agencija za ljekoveAmerički centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i Univerzitet Džons Hopkins.  

Uprkos mišljenju struke i brojkama koje pokazuju da je broj zaraženih, sa masovnom vakcinacijom, na dnevnom nivou manji, antivakserski pokret i dalje pokušava da predstavi vakcinu kao opasnu, nazivajući je čak i biološkim oružjem, što, može se zaključiti, nema utemeljenje ni u kakvoj činjenici, niti postoji ijedan dokaz za ovakvu nerazumnu tvrdnju. 

Ovakvu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.