Bajden “ukinuo” Uskrs? Samo u senzacionalističkim naslovima

187
balada-o-dzou

U nedavnom izdanju proglasa Bijele kuće, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, proglasio je 31. mart kao Dan vidljivosti transrodnih osoba (TDOV). 

Zbog toga što je 31. mart ove godine pao na Uskrs, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, iz štaba bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa optužili su Bajdena da je neosjetljiv na religiju, a potom su uslijedile brojne kritike republikanaca. 

Situacija se prelila i na naše govorno područje, pa su pojedini mediji pristrasno i obmanjujuće izvijestili o ovom događaju. 

Tako recimo RT Balkan piše da je američki predsjednik na ovaj način uvrijedio rimokatolike. 

A pojedini nacionalistički portali (1, 2, 3) otišli su i korak dalje i senzacionalno objavili da je Bajden ukinuo Uskrs. 

“Bajden ukinuo USKRS i proglasio ga danom TRANSRODNIH OSOBA” 

“BAJDEN UDARIO NA PRAZNIK USKRSA! Neviđeni skandal u SAD, Amerikanci gnevni” 

Tu su naravno i prateće objave na društvenim mrežama  (1, 2,3) koje dezinformacije smjeste u potpuno novi kontekst. 

OKULTNI GENOCIDNI FAŠIZAM SOTONIZAM  

… pa vi glasajte za “zapadne vrijednosti” 

Uskršnja nedjelja određuje se u skladu sa lunarnim kalendarom, pri čemu se Uskrs slavi u periodu od 22. marta do 25. aprila, u zavisnosti od faze mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.  

S druge strane, međunarodni Dan vidljivosti transrodnih osoba se obilježava svake godine 31. marta, još od 2009. godine, a pokrenut je od strane američke aktivistkinje za prava transrodnih osoba Rejčel Krendal, licencirane psihoterapeutkinje i izvršne direktorice organizacije Transgender Michigan. Osnivanje TDOV-a je bila reakcija na nedostatak dana priznanja za uspjehe postignute od strane transrodnih osoba, kao i frustraciju što je jedini dobro poznati dan posvećen transrodnim osobama bio Dan sjećanja na transrodne osobe (TDOR). 

Ove godine, 31. mart je bio datum kada su se poklopile obje ove proslave. Međutim, važno je napomenuti da proklamacija o Danu vidljivosti transrodnih osoba nije imala za cilj da omalovaži ili zamijeni vjerski praznik Uskrs. To su jasno istakle i zvanične osobe iz Bijele kuće, uključujući i sekretarku za štampu, Karin Žan-Pjer, koja je naglasila da je tačno da se Uskrs slavi svake godine u različitim datumima i da je ove godine došlo do slučajnog preklapanja sa Danom vidljivosti transrodnih osoba. 

Pomenute proklamacije su dio nastojanja Bajdenove administracije da podrži prava i dostojanstvo svih građana, uključujući i LGBTQ+ zajednicu. U svom obraćanju, predsjednik Bajden istakao je važnost borbe za pravdu i jednakost, kao i angažovanje za otvorenije, sigurnije i poštovanjem ispunjeno društvo za sve. U skladu sa tim, Bajdenova administracija je sprovela niz mjera kako bi ojačala zaštitu građanskih prava, uključujući prava LGBTQ+ osoba. To uključuje imenovanje transrodnih lidera u administraciji, ukidanje zabrane za otvoreno služenje transrodnih Amerikanaca u vojsci, kao i potpisivanje izvršnih naredbi koje osiguravaju prava u oblasti stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja. 

Što se tiče tvrdnji o zabrani vjerskih simbola na tradicionalnom događaju u Bijeloj kući povodom Uskrsa, važno je istaći da ova praksa postoji već decenijama unazad i nije povezana sa Bajdenovom administracijom. Odbor za jaja, koji nadgleda ovaj događaj, po pravilima Savezne Vlade SAD mora ostati neutralan u vezi sa političkim i vjerskim temama, te su vjerski simboli zabranjeni kako bi se očuvala neutralnost i inkluzivnost ovog događaja.  

Ovu činjenicu je u izjavi za USA Today potvrdila i predsjednica i izvršna direktorica Odbora za jaja, Emili Mec, rekavši da su ove smjernice bile na snazi mnogo prije administracije Bajdena. 

“Odboru za jaja i drugim odborima za robu zabranjeno je da diskriminišu u svim programima i aktivnostima na osnovu vjere, političkih uvjerenja i svih drugih navedenih kategorija. Američki odbor za jaja podržava Uskršnji Egg Roll u Bijeloj kući već više od 45 godina, a jezičke smjernice koje su pomenute u nedavnim vijestima dosljedno se primjenjuju na odbor od njegovog osnivanja, preko svih administracija”, kazala je ona. 

Kao što je Mec napomenula, odbor je dio programa provjere koji finansira Vlada, što znači da promoviše i pruža istraživanja za određenu poljoprivrednu robu – u ovom slučaju, jaja – i mora ostati sekularan u svojim porukama. 

U svijetlu svega navedenog, objave koje tvrde da je Bajden ukinuo Uskrs i proglasio ga Danom vidljivosti transrodnih osoba su obmanjujuće i ne odražavaju stvarnu situaciju.  

Ovim objavama dajemo ocjenu – manipulisanje činjenicama i teorija zavjere. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

Edit: 9.5.2024.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article