U misiji da nam dokažu da je kovid pandemija bila izmišljena pojedini korisnici društvenih mreža objavljuju različite dezinformacije koje bi navodno trebale da potkrijepe takve tvrdnje.

Tako se posljednja tvrdnja o, kako to vole reći dezinformatori “fabrikovanoj pandemiji”, odnosi na maske čije će nošenje, kako tvrdi korisnik Fejsbuka od ranije prepoznat po objavljivanju dezinformacija, biti zakonom zabranjeno u glavnom gradu Austrije.

“U Beču se donosi novi zakon! Ljudi koji nose maske će plaćati kaznu od 150 eur!”, navedeno je u Fejsbuk objavi.

Autor Fejsbuk objave se poziva na tekst koji objavljen na austrijskom mediju Heute. U članku tog portala se pominje ponovno sprovođenje zakona iz 2017. godine kojim se zabranjuje prekrivanje lica.

Svrha usvajanja Zakona o zabrani prekrivanja lica, koji se odnosi na sve pojedince koji borave u Austriji, je, kako se kaže u dokumentu, omogućavanje “međuljudske komunikacije,  neophodne za miran suživot u demokratskoj državi”.

Prekršajnu odgovornost podrazumijeva pokrivanje ili prikrivanje lica na javnim mjestima ili u zgradama državnih institucija na način da se identitet pojedinca ne može utvrditi.

Tačno je da je prikrivanje lica u javnom prostoru kažnjivo i da kazna iznosi 150 eura.

Međutim, pomenuti zakon prepoznaje izuzetke, a mi dezinformaciju u ovoj Fejsbuk objavi.

Nošenje maske iz zdravstvenih razloga jedan je od tih izuzetaka i u toj situaciji, osoba neće snositi odgovornost.

“Nije prekršaj da pokrijete svoje lice u sledećim situacijama:

Kada se nosi zaštita iz zdravstvenih razloga (kao što je zaštita od infekcije, zagađenja vazduha ili faktora povezanih sa vremenskim uslovima). Na primjer, nošenje zaštitnih maski za lice koje pokrivaju usta i nos, respiratorne maske; Prekrivajući lice da ga zaštiti protiv smrzavanja”, navedeno je između ostalog na platformi Vlade Austrije.

Ove tvrdnje su posljednjih dana učestale u Austriji, kao i među korisnicima društvenih mreža sa stranog govornog područja. Tim povodom se oglasio i ministar socijalnih poslova, zdravlja, njege i zaštite potrošača u austrijskoj vladi, Johannes Rauch, demantujući da će maske biti zabranjenje u javnom prevozu.

“Nošenje maske ne predstavlja kršenje Zakona o zabrani prikrivanje lica! Ako dobrovoljno nosite masku, štitite ljude oko vas. Pojašnjenje trenutno pripada Ministarstvo unutrašnjih poslova”, napisao je nadležni ministar Vlade Austrije.

Dakle, niti je zakon nov, niti se odnosi na maske koje smo koristili tokom kovid pandemije. Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article