Iako su izbori koji su održani u Sjedinjenim američkim državama u novembru prošle godine, sada već daleko iza nas, tadašnji predsjednički kandidat i današnji predsjednik SAD, Džo Bajden nastavlja da bude predmet dezinformisanja i meta teoretičara zavjere.

Portal Raskrinkavanje.me je već ranije demantovao objave u kojima se šire neistine o Bajdenu, a poslednja u nizu sporna tvrdnja koja targetira prvog čovjeka SAD, nalazi se u fejsbuk postu, gdje je objavljena kolaž fotografija Bajdena i njegovog navodnog klona.

Na osnovu priložene fotografije da se zaključiti da ispod “lijevog Bajdena”-  originalnog, stoji i potpis američkog predsjednika, dok je iznad fotografije “Bajdenovog klona” potpis nepoznate osobe.

Detaljnom pretragom dolazimo do činjenica koje pojašnjavaju gdje su i kako nastale dvije slike, koje su u objavi spojene u jednu.

Na fotografiji lijevo svakako se nalazi Džo Bajden, a slika datira iz oktobra 2008. godine kada je održana televizijska debata između tadašnjih kandidata za potpredsjednika SAD, Bajdena i Sare Pejlin iz redova republikanaca.

Sa druge strane, cijeli video debate iz oktobra 2020. godine, između Trampa i Bajdena moguće je naći na zvaničnom CNN-ovom YouTube kanalu, odakle je fotografija na lijevoj strani i izvučena. Radi se o reprizi prve emitovane predsjedničke debate, odakle je, sudeći prema kravati i pozadini, izvučen skrinšot fotografije Bajdena, za kojeg se u objavi na fejsbuku tvrdi da je klon.

Imajući u vidu da obje fotografije Džoa Bajdena potiču iz televizijskih debata, prva iz 2008, a druga iz 2020. godine, objavu sa fejsbuka u kojoj se tvrdi je na jednoj slici pravi Bajden, a na drugoj njegov klon, označavamo kao teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.