Portal Alo.rs objavio je 17. oktobra tekst pod naslovom „OTKRIVAMO: CIA Srbima otima Ostrog! Možemo da ostanemo bez još nekoliko svetinja“.

Alo.rs navodi:

U tekstu piše da na to upozorava i vjerski analitičar Željko Injac kroz komentar na odluku Ruske pravoslavne crkve da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom nakon što je Patrijaršija najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve.

Alo.rs navodi da “Miraš Dedeić vođa nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, zbog svih aktuelnih dešavanja zadovoljno trlja ruke“: 

„Ne bih hteo ovom prilikom da hvalim crnogorsku crkvu, ali moram reći da ima sve ingerencije, sva dokumenta, sve je na njenoj strani, tako da nikakvih problema po pitanju dobijanja autokefalnosti nema“. 

Ovaj tekst prenijeli su portali Srbija danas, Informer.rs i Borba.me. 

Alo.rs je ovu informaciju predstavio kao utemeljenu i provjerenu, najavljujući naslovom da je u pitanju otkriće i ekskluzivno saznanje.

Međutim, u tekstu ne postoji nikakav dokaz niti izvor koji upućuje na to da je objavljena informacija tačna i osnovana.

Mišljenja druge strane, u ovom slučaju predstavnika neke od pomenutih institucija ili organizacija, u tekstu nema.

Alo.rs je dodatno sproveo i anketu kojom je čitaoce pitao:

Da li će nam crnogorska vlast, potpomognuta Amerikancima, oteti najveće svetinje među kojima je i Ostrog?

S obzirom na to da tekstovi objavljeni na portalu Alo.rs, Srbija danas, Borba.me, Informer.rs pružaju neprovjerljiv opis događaja predstavljajući ga kao dio skrivenog plana, prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenjujemo ga kao teoriju zavjere. 

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Alo: Teorija zavjere | Informer: Teorija zavjere | Srbija danas: Teorija zavjere | Borba: Teorija zavjere