Crtać iz 1930-ih koji je „predvidio“ pandemiju – nije iz 1930-ih

2354

Kako bi „progurali“ svoj narativ kojim se negira postojanje kovida i tvrdi da su vakcine štetne, pojedinci iz antivakcinaškog pokreta zloupotrebljavaju svaku dostupnu formu – od spotova, preko filmova, pa sada i do crtanih filmova.

Na Fejsbuku je skoro 2,5 hiljade puta podiijeljen crtani film za koji se tvrdi da je napravljen tridesetih godina prošlog vijeka i da je predvidio pandemiju koronavirusa.

„Crtani Film iz 1930,godine. Zove se (Plan),…I posle neka mi neko kaze da ovo sve nije ISPLANIARANO“, dodaje se u opisu videa.

Ipak, iako crtać izgleda kao da je napravljen u prošlom vijeku, to nije tako.

Dok crtani film daje pouke „kako zavladati svijetom“ koristeći virus, medije i strah, prvo što odaje da se ne radi o animiranom flmu iz 1930ih je upotreba termina „weaponized (influenza)“.

Kako je objasnio poznati portal za provjeru činjenica, Snopes, taj termin počeo je da se koristi tek 1950-ih godina prošlog vijeka, dakle 20 godina nakon što je navodno crtani film koji „predviđa“ pandemiju nastao.

Termin „weaponize“ (iskoristiti nešto kao oružje), piše Snopes, je tehnički žargon u američkoj vojsci, a nastao je tako što su tokom hladnog rata naučnici iskoristili rakete kao oružje stavljajući u njih nuklearni materijal. Oksfordski rječnik engleskog jezika ovu riječ je prvi put „prepoznao“ 1957. godine citirajući Vernera fon Brauna, čuvenog vazduhoplovnog inženjera, koji je u članku za Njujork Tajms iskoristio termin „weaponize“ govoreći o balističkim raketama.

Takođe, Džeri Bek, koji se bavi istorijom animacije za Snopes je kazao da nije u pitanju stari crtani film.

Još jedan u nizu dokaza da se ne radi o animiranom filmu koji je u prošlom vijeku predvidio pandemiju je to što je u njegovoj izradi korišćena tehnika „krivljenja“ slike (mesh warping) za šta je neophodan računar kojeg 30-ih nije bilo.

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Takođe, objava dobija i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.