amerika-ukrajina

Proruski mediji ne prezaju od slobodnih komentara, koji često ne budu potkrijepljeni dokazima. U jednom takvom tekstu navodi se da je Ukrajina izgubila podršku najvažnijeg saveznika, a to je Amerika, kao i da se ličnost predsjednika Zelenskog promijenila.  
 
U naslovu stoji: 

AMERIKA NAPUŠTA ZELENSKOG: Ličnost ukrajinskog predsednika se drastično promenila, SAD mu više ne veruje

U tekstu se navodi:

Postoje jasne indicije da SAD sve manje veruje ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelensko. Iz dana u dan, dovodi se u pitanje poverenje u njegovu strategiju. 

Sumnje koje emituje Zapad su sve veće i češće, a vojna pomoć polako prestaje da bude opcija.  

Podsećamo, amerikanci su obustavili novu isporuku HIMARS-a  Ukrajini, ističući da su ih već poslali dovoljno. 

Da su ove tvrdnje, u najmanju ruku, diskutabilne, govori podatak da je Pentagon osmog avgusta obrazložio u detalje novu, 18-tu rundu pomoći Ukrajini, u vrijednosti od milijardu dolara. Među njima su i punjenja za raketne sisteme HIMARS, kao i dodatna municija i drugi sistemi. Takođe, Amerika je Ukrajini do sada poslala 12 sistema HIMARS, u planu su još 4.  

Dosadašnja pomoć SAD Ukrajini iznosi oko 10 milijardi dolara. Ukupan iznos će biti – 40 milijardi

Kolin Kal, zamjenik ministra odbrane SAD za politiku, tokom predstavljanja novog paketa pomoći rekao je:  

„Sjedinjene Države nastavljaju da rade sa svojim saveznicima i partnerima da obezbijede Ukrajini kapacitete da ispuni svoje potrebe na bojnom polju, a naši saveznici i partneri su pojačali napore da obezbijede milijarde dolara sopstvene pomoći“, rekao je Kal. „Nastavljamo da se blisko konsultujemo sa Ukrajinom i da povećavamo dodatne raspoložive sisteme i sposobnosti kao podršku njenoj odbrani.” 

U nastavku pomenutog teksta u pitanje se dovodi mentalno stanje predsjednika Ukrajine, Zelenskog, za kojeg komentator, potpisan kao “politikolog i savjetnik prvog šefa DNR, Aleksandar Kazakov”, kaže da je Zelenski bio klovn, te da je sada krvavi klovn, da od krvavog klovna može postati čudovište. Kazakov zaključuje i da je ukrajinski predsjednik “odustao od sebe”.  

Kako nije moguće pronaći informaciju da “Amerika napušta Zelenskog”, a Pentagon nastavlja da šalje pomoć Ukrajini, ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article