Ko prisvaja saradnika okupatora, Dražu Mihajlovića? 

3120
draza-mihajlovic

Sporenje oko istorije i istorijskih ličnosti na području Balkana nije ništa neuobičajeno. U te svrhe često se koriste dezinformacije kako bi se druga ili „neprijateljska“ strana omalovažila ili prikazala kao neko ko po svaku cijenu želi da prisvoji tuđu istoriju.  

Primjer za to je objava Saše Borojevića u kojoj on tvrdi da Hrvatska želi da prisvoji, ni manje ni više, nego četničkog vođu i saradnika okupatora Dragoljuba Dražu Mihajlovića.  

On je na svojoj Fejsbuk stranici podijelio navodnu naslovnicu hrvatskog Jutarnjeg lista na kojoj, uz lik Draže Mihajlovića vidimo i naslov:  

Dražen Mihajlović hrvatski antifašist u II svjetskom ratu spašavao američke pilote 

„HRVATI SU DO SADA PRISVOJILI I KOSOVSKU BITKU: U njoj je knez Lazar bio na hrvatskoj strani, a srpski vitezovi među Osmanlijama Prisvojili su i Teslu, Milankovića, Boškovića, Andrića, čak su prisvojili i Marka Polo… Ali da prisvoje i “Dražena” Dražu Mihajlovića je već potpuni stepen bolesti i maloumnosti!“, dodaje Borojević u objavi. 

Na navodnoj naslovnici Jutarnjeg uočljiv je datum objave – 16. kolovoz (avgust) 2016. godine. Raskrinkavanje se obratilo redakciji Jutarnjeg koja nam je dostavila originalnu naslovnicu objavljenu 16. avgusta 2016. godine na kojoj, pretpostavljate nema „Dražena“ Draže Mihajlovića.  

Na originalnoj naslovnici možemo vidjeti najavu za životnu priču hrvatskog jedriličara Tončija Stipanovića kao i naslov: Hrvatska u top 5 država sa najvećim rastom turizma.  

Ostali sadržaji oko fotografije Stipanovića i naslova o turizmu u Hrvatskoj su identični i jasno je da je naslovnica Jutarnjeg fotošopirana kako bi se Hrvatskoj pripisalo prisvajanje saradnika okupatora Draže Mihajlovića.  

Objava Saše Borojevića dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.   

In this article