Crveno nebo u Kini – Armagedon ili ipak ne?

2029
crveno.nebo-kina

Prizivanje armagedona i „prepoznavanje“ šta je prirodno a šta ne nešto je što možemo vidjeti kada god „skrolujemo“ Fejsbuk. Skoro da svaki fenomen završi u nekoj nevjerovatnoj teoriji. Tako se pojavilo i pitanje – kakvo je to crveno nebo koje su nedavno mogli vidjeti stanovnici kineskog grada Žušan.

Crveno nebo zaista je izgledalo nerealno, a „stručnjaci“ sa društvenih mreža su, brže, bolje zaključili da taj događaj nije prirodan.

U originalnom postu, nema ovakve tvrdnje, već su podijeljeni linkovi „Dejli stara“ i „Dejli mejla“ koji govore crvenom nebu. U tekstovima britanskih tabloida prenijete su reakcije pojedinaca sa društvenih mreža koji su komentarisali da sve podsjeća na armagedon, ali ipak dato je i objašnjenje koje je javnosti uputila nadležna meteoroška služba.

„Dejli star“ u svom tekstu takođe navodi i da je kineska državna televizija objavila da je zapravo došlo do prelamanja svjetlosti sa ribarskih brodova, što je potvrdio i zamjenik upravnika ribarske kompanije u Žušanu.

O istom fenomenu, uz pojašnjenja nadležnih pisala je i španska „Marka“.

Dakle, crveno nebo je “plod” prelamanja i odbijanja svjetlosti, što svakako jeste „dato od majke prirode“. Zbog toga ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article