bajden-dezinformacija

Nesmotreni postupci ili izjave predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džoa Bajdena, sasvim sigurno posluže za kreiranje dezinformacija ili lažnih vijesti, u šta smo se uvjerili mnogo puta do sada.

Ovog puta na Fejsbuku smo evidentirali više objava u kojima se dijeli video snimak kao dokaz za navodno priznanje da je američki predsjednik “prodavao državne tajne”.

“U svom najnovijem gafu Biden priznaje da je “prodavao državne tajne i puno vrlo važnih stvari”!”, navodi se u jednoj od objava na Fejsbuku.

Obrnutom pretragom skrinšota iz objavljenog videa dolazimo da zaključka da je on zabilježen tokom događaja koji je organizovan 23. juna. Tada se Bajden sastao sa indijskim premijerom Narendrom Modi, a okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici tehnoloških kompanija.

Uvirtira za taj sastanak je bila Bajdenova šala, odnosno isječak koji su podijelili korisnici Fejsbuka i predstavili ga u pogrešnom kontekstu.

Na zvaničnom vebsajtu Bijele kuće je dostupan kompletan transkript njihovog razgovora, a na Ju Tjubu originalni video snimak.

Na početku je Bajden zaista rekao da je prodao mnogo državnih tajni, međutim, odmah nakon toga je dao do znanja da je u pitanju šala.

“U redu. Upravo sam se zahvaljivao. Svakako, počeo sam bez vas. I prodao sam mnogo državnih tajni i mnogo veoma važnih stvari koje smo razmijenili. (Smijeh.)

Sada, šalu na stranu – vidite, udružujemo se kako bismo dizajnirali i razvili nove tehnologije koje će transformisati živote naših ljudi širom svijeta. I zajedno, motivišemo privatne i javne partnere da to omogućimo, uključujući pokretanje novog programa između Indije i Amerike — američkih astronauta, indijskih astronauta i preduzetnika, naučnika, studenata”, kazao je Bajden.

Bajdenovu šalu je ispratilo osmjehivanje prisutnih, a evidentno je da je video koji je podijeljen na Fejsbuku editovan, tako da je dio kada američki predsjednik kaže da se šali zapravo isječen.

Tvrdnja da je američki predsjednik prodao državne tajne je podijeljena i na društvenim mrežama stranog govornog područja, zbog čega su se fakt-čekeri iz AP-a i Snopes-a bavili istim navodima.

Ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article