Diskreditacija Zapada: Spomenik u Hagu nije posvećen majci

3195
hag-diskreditacija-zapada

Diskreditacija Zapada i zapadnih vrijednosti, odnosno pokušaji da se to učini, nisu rijetka pojava, naročito među ljudima koji su Istočno, odnosno proruski orjentisani.

Da diskreditacija Zapada i glorifikacija Istoka idu ruku pod ruku, dokaz je nedavna fejsbuk objava u kojoj je napravljeno poređenje dva spomenika.

„Spomenik majci. Istok i zapad. Rusija i Holandija“.

„Razlika je više nego očigledna, i ne postoji opcija ni šansa da se složim sa zapadno propagiranim vrijednostima, ni sada ni u vjekove vjekova. AMIN!“, opis je objave u kojoj je podijeljena fotografija dva različita spomenika, koja su navodno posvećena majci.

Na lijevoj strani uočavamo spomenik koji čine trudna žena i dvoje malo dijece, dok je na desnoj strani prikazan spomenik koji čini žena sa muškim djelovima tijela i životinjom na glavi.

Kada je u pitanju lijeva fotografija, tvrdnja da se radi o spomeniku majci nije sporna, iz razloga što to zaista i jeste njegova simbolika.

Naime, ova bista se nalazi u ruskom gradu Tjumenju, i predstavlja glorifikaciju majke i majčinstva.

Međutim, kada je riječ o spomeniku sa desne fotografije, važno je napomenuti da on ne simbolizuje majku, kao što tvrdi autor objave.

Pretragom fotografije dolazimo do sajta Holanđanke Suzan Sanders, koja je istoričarka umjetnosti, kustos i dramaturg, koja je govorila o ovome, u najmanju ruku, neobičnom djelu.

Ono što je istina jeste da se on nalazi u holandskom gradu Hagu. Ipak spomenik nije posvećen majci, a njegov naziv je „I život je tamo“.

„U subotu 21. oktobra 2017. nova skulptura „I život je tamo“ autorke Femi Oten biće dodata Galeriji skulptura u centru Haga. To je njena prva bronzana skulptura u javnom prostoru. U ovoj totemskoj i rodno stapajućoj skulpturi objedinjene su različite vizuelne kulture“, možemo pročitati na Google-u kada ukucamo naziv skulpture.

O ovome djelu možemo čitati na ranije pomenutom sajtu.

„Stroom(umjetnička fondacija) me je zamolio da objasnim kontekst za skulpturu Femi Oten „I život je tamo“ na Kalvermarktu. Iz obimne kolekcije Galerije skulptura odabrala sam osam različitih slika koje samostalno ulaze u odnose sa raznim elementima iz djela Femi Oten, a prije svega sa nevjerovatnom raznolikošću asocijacija koje ona izaziva. Možete prepoznati dobro umjetničko djelo jer vas asocira na ono što ste već iskusili ili vidjeli. Opčinila me njena potpuna prepoznatljivost i istovremeno njena novina. „I život je gotov“, dijelom je intiman i nježan autoportret Femi, a djelom univerzalna, sveobuhvatna priča. Figura ima i muške i ženske crte, privlačeći sve vrste istorijskih referenci na sadašnjost i obrnuto. Postavlja se pitanje: ko je to – šta ona predstavlja? I podrazumjeva: ko sam ili šta sam ja?“, navodi Sanders.

Tumačenje same skulpture, kao i umjetničke apstrakcije tema je za ljude bliske toj branši. Ipak, ono što zasigurno možemo utvrditi na osnovu iznijetih činjenica jeste da spomenik iz Haga ne simbolizuje majku ili majčinstvo, naročito ne onako kako Zapad to vidi, kao što sugeriše fejsbuk objava.

Kada to uzmemo u obzir, jasno prepoznajemo elemente dezinformacije u spornom postu, zbog čega smo ga baš tako i ocijenili.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article