vukovic-autobusi

U Crnoj Gori svakako nije novost da pojedini mediji podržavaju određene političke opcije i žestoko napadaju protivničke politike. U Podgorici je često meta interesovanja gradonačelnik, Ivan Vuković.

Ipak, u takvim napadima često se pređe granica i kritika postaje dezinformacija.

To je sučaj i sa tekstom portala Borba naslovljenom:

„Punjenja rezvoara komitama prevaziđena: Ivan Vuković nabavio nezavisne autobuse kojima DPS-ove pristalice mogu besplatno da se voze od skupa do skupa“

U tekstu se čitaocima saopštava da je gradonačelnik Glavnog grada, Ivan Vuković, najavio da će građani Podgorice na Dan nezavisnosti moći beplatno da se voze novim autobusima.

Pored kritika kako Vukoviću navodno ranije nije smetao nesređeni gradski saobraćaj autor teksta navodi i:

“Ko zna? Možda će se neovisni autobusi u narednom periodu više isplatiti DPS-u, pogotovo, ako se uzme u obzir da nam slijede lokalni izbori u Glavnom gradu i da će biti potrebno simpatizere DPS-a, okićene crvenim zastavama, transportovati od Konika do Mareze po konvencijama”

Podgoričani se 21. maja jesu besplatno vozili novim autobusima i to je jedino što je potvrđeno iz ovog članka.

S obzirom na činjenicu da su od objave da će se građani 21. maja besplatno voziti autobusima nekako izveli naslov da je „Vuković nabavio nezavisne autobuse kojima DPS-ove pristalice mogu besplatno da se voze od skupa do skupa“, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article