Elon Mask ne suspenduje Tviter naloge zbog pomoći Ukrajini

915

Osnivač Tesle, SpaceX i odnedavno većinski vlasnik Tvitera, Elon Mask, osim što predvodi spisak najbogatijih na svijetu, zasigurno se nalazi i u vrhu liste ljudi čije je ime najčešće povezivano sa lažnim vijestima. Još jednom, Mask je opravdao epitet vudu lutke dezinformacija.

Ovog puta se na društvenim mrežama masovno proširila informacija da Mask, nakon što preuzeo Tviter, počeo uvoditi restriktivne mjere, a da je jedna od njih suspenzija naloga koji žele ukazati pomoć Ukrajini (1, 2, 3, 4, 5, 6):

“Elon Mask (onaj zamenjeni, robot, CGI ili kako god) je počeo da suspenduje sve tviter naloge koji skupljaju novac za pomoć Ukrajini”.

Objavu prati skrinšot na kom je prikazano da je nalog suspendovan jer krši pravila te društvene mreže, a na dnu kao objašnjenje navedeno je da je razlog suspenzije pokušaj korisnika da skupi finansijska sredstva za AFU, odnosno Armed Forces of Ukraine ili Oružane snage Ukajine i gruzijsku nacionalnu legiju.

Ova tvrdnja je izvorno objavljena na Telegram kanalu Code 17.

Navedeni tviter nalog, za koji se u komentarima tvrdi da je značajan donator i inicijator prikupljanja sredstava za Ukrajinu, zaista je suspendovan, međutim ne postoji dokaz da je razlog učešće u navodnim akcijama pomoći.

Među Tviter pravilima nije istaknuto da prikupljanje finansijske pomoći podliježe određenim restrikcijama i, iako u disklejmeru postoji objašnjenje da će uprava te kompanije „možda mijenjati pravila s vremena na vrijeme kako bi realizovali cilj promovisanja zdravog javnog govora“, aktuelna pravila ipak ne propisuju pomenutu restrikciju.

Špekulacije o tome da li Mask podržava Ukrajinu ili Rusiju počele su njegovim tvitom u kojem je naveo da bi Ukrajina, zbog zaštite sopstvenog naroda, trebalo da traži mir. Objava se pretvorila u diskusiju sa zvaničnicima Ukrajine, koju je Mask zaključio nedvosmislenom podrškom Ukrajini:

„I dalje jako podržavam Ukrajinu, ali uvjeren sam da će masovna eskalacija rata nanijeti veliku štetu Ukrajini i eventualno svijetu“.

Kao potvrdu svog stava, Mask je saopštio da će njegova kompanija SpaceX nastaviti da finansira usluge StarLinka u Ukrajini, sazvježđe više od 3.000 malih satelita koji su bili od vitalnog značaja za komunikaciju Ukrajine od početka ruske agresije. On je 15. oktobra, u tvitu, objavio:

„Iako StarLink i dalje gubi novac i druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, nastavićemo da finansiramo vladu Ukrajine besplatno“.

Dakle, nema dokaza da je Tviter nalog suspendovan zbog ućešća u prikupljanja novčanih sredstava za Ukrajinu, niti taj izlovani slučaj dokazuje da Elon Mask želi da suzbije takve aktivnosti na Tviteru. Iz tih razloga, objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu  dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.