Od početka sukoba Hamasa i Izraela, Turska je jasno zauzela stranu i stala uz palestinski narod. Iako su odnosi Turske i Izraela prethodnih godina bili na relaciji toplo-hladno, teško se može reći da Ankara planira bilo kakav radikalan potez, u svjetlu novih dešavanja.  

Ipak, dežurni dezinformatori to predviđaju. Saša Borojević nije propustio ni ovu priliku, kada ljudi ginu na hiljade, da plasira više dezinformacija u samo jednoj objavi. On je na Fejsbuku objavio video koji prati opis:  

Antiizraelski skup u Istanbulu. Više od dva miliona ljudi. Erdogan traži alibi za napad. 

U Istanbulu jeste održan pro-palestinski skup i Erdogan je rekao da je prisustvovalo oko milion i po ljudi. Međutim, nijedan relevantni svjetski mediji nije stavio broj okupljenih na dva miliona. Mediji licitiraju od nekoliko hiljada – do nekoliko stotina hiljada. Svakako, dva miliona djeluje prenapumpano. 

Erdogan je govorio na skupu i poručio da je Izrael okupator, a usput se obrušio i na zapadne zemlje. Ni u jednom momentu nije rekao nešto što bi moglo asocirati da “traži alibi za napad”, kako to Borojević percipira. Iako nije rekao na koga, Borojević vjerovatno misli na Izrael.  

Međutim, malo je vjerovatno da će se Turska aktivno i otvoreno uplesti u sukob Hamasa i Izraela. O tome govore i prethodne Erdoganove izjave, kao i saopštenja iz njegovog kabineta, u kojima se poziva na “zaustavljanje brutalnosti u Gazi” i “preduzimanje napora za mir”. U svemu tome u obzir treba uzeti i to da je Turska NATO zemlja i saveznica velikih sila koje podržavaju Izrael, kao što su SAD. 

Ovo nije prvi put da se Erdoganu pokušava prilijepiti da će intervenisati na Bliskom istoku. AP je već to demantovao

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article