Izbori za Evropski parlament (EP), vjerska prava i slobode, satanizam, Klaus Švab, Ursula Fon der Lajen…, sve su to pojmovi koji stanu u jedan video od pet minuta u kojem nepoznati autor objašnjava navodnu agendu Evropske unije (EU) i proklamovane ciljeve do 2030. godine. 

„Sve čovjek lijepo objasnio“, glasi opis snimka objavljenog na fejsbuku (arhivirano ovdje). 

Hronologija spornih izjava kreće sa najavom za izbore za Evropski parlament koji će biti održani uskoro. 

„Šta se dešava, Klaus Švab i Ursula fon der Lajen najavili su vjersku ravnopravnost do 2030. godine. Šta je to, do sad je bila polna ravnopravnost a sad je cilj izjednačavanje svih religija u Evropi, među tim religijama je i satanistička. Po agendi 2020 – 2030. satanizam treba da bude državna religija Evrope, to zvanično stoji na sajtu Fon der Lajen predsjednice EK“, navodi muškarac koji je na snimku. 

Osim toga, tvrdi se i da su izbori za EP namješteni. 

„Fon der Lajen nije legitimno izabrana, već je izabralo neko strano tijelo. Usvojiće odluku o uvođenju satanizma, gradiće hramove, djeca će učiti o tome u školama, da je to normalno. Satanizam se širi mi smo toga svjesni, a sve pod izgovorom da je to prirodna religija“, dodaje autor. 

Nadalje, govoreći o satanizmu, navodi se da je plan EU da se satanistički praznici uvrste kao državni.  

Riječ je o gomili netačnih tvrdnji koje su umrežene sa neizostavnim teorijama zavjere.  

Vraćajući se na sami početak primjećujemo da izlaganje počinje sa neizostavnim Klausom Švabom. Njegovo ime mnogo puta do sada dovodilo se u vezu sa brojim spornim tvrdnjama koje smo raskrinkali

Ovoga puta Švab se dovodi u vezu sa Ursulom fon der Lajen i navodnoj agendi EU, koja, između ostalog, ima za cilj uvođenje satanizma kao religije Evrope. Nejasno je kako se Švab dovodi u vezu sa agendom Evropske unije, s obzirom da on nije čelnik nijednog njenog dijela. Biografija osnivača Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) dostupna je na sljedećem linku, gdje ne možemo uočiti da je u bilo kojem trenutku obavljao funkciju povezanu sa EU. 

Dalje, na sajtu EK postoji dio posvećen predsjednici Fon der Lajen. Međutim, ne postoji nikakva informacija o tome da se planira uvođenje satanizma kao evropske religije, niti bilo kakvog utemeljenja za tvrdnju da će se “satanistički praznici uvrstiti kao državni”. 

Ništa manje neistinita od prethodnih nije ni tvrdnja da je aktuelna predsjednica EK Ursula fon der Lajen „nelegitimno izabrana“. 

U julu 2019. godine ona je zvanično izabrana za prvu ženu na čelu EU. 

„Njemica Ursula fon der Lajen izabrana je u Briselu za predsjednicu Evropske komisije. Ona je prva žena na toj funkciji u istoriji EU. Za nju je glasalo 383 poslanika Evropskog parlamenta, dok je 327 bilo protiv. Da bi bila izabrana na funkciju, bila su joj potrebna 374 glasa od prisutnih 747. Na majskim izborima za Evropskih parlament izabran je 751 novi poslanik, a tajnom glasanju održanom u utorak nisu prisustvovala četiri“, navodi se u članku BBC-ja iz 2019. godine

U dijelu sajta Evropske komisije pod nazivom „EU action“, možemo ostvariti uvid u dugoročne planove unije u vezi sa različitim izazovima. 

Naravno, ne postoji bilo kakva informacija koja bi potvrdila navode o agendi uvođenja satanizma kao glavne religije. 

Kada je u pitanju cilj EU do 2030. godine, jedna od ključnih stavki evropske agende su klimatske promjene. 

„EU je 2023. usvojila niz prijedloga Komisije kako bi klimatske, energetske, transportne i poreske politike EU učinile primjerenim za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine“, piše na sajtu EK

Nakon navođenja svih ovih činjenica, jasno prepoznajemo sporni video kao sredstvo širenja ozbiljnih dezinformacija kojima se pokušava diskreditovati EU, njeni čelnici, ali i druge uticajne osobe u svijetu. 

Zbog svega toga, fejsbuk post ocijenili smo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

U videu se jasno prepoznaju i elementi teorije zavjere, zbog čega smo postu dali upravo tu ocjenu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article