Svih 27 lidera Evropske unije (EU) dogovorili su juče paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura nakon što je Mađarska prethodno blokirala sporazum. Krajem decembra Ukrajini je odobren i paket vojne pomoći Sjedinjenih Američki Država koji uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme, protivoklopnu municiju… 

Brojne zemlje pružaju pomoć Ukrajini od samog početka ruske agresije, a jedan od vidova pomoći jeste i obučavanje ukrajinskih vojnika. 

Međutim, pojedini regionalni mediji stvari vide drugačije. 

“Idu kao topovsko meso! Britanci šalju kosovske Albance u Ukrajinu!”, naslov je objavljen na portalu Happy TV. 

“Dok Priština i zapadne ambasade sprovode taktiku odvraćanja pažnje, u Velikoj Britaniji se održava vojna obuka na kojoj su i kosovski Albanci. Šta im je krajnji cilj?”, navodi se između ostalog u tekstu. 

Tekst je  preuzet od RT Balkan, a objavili su ga i portali Srbija danas, Info Plus, Alo.rs

Ove tvrdnje nemaju nikakvo uporište u činjenicama, niti se u preostalom dijelu teksta mogu pronaći dokazi koji bi ih potkrijepili. 

Britanska ambasada na Kosovu je 19 januara saopštila da će Kosovske bezbjednosne snage učestvovati u obuci ukrajinske vojske koja se organizuje u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK). 

“Sinoć smo se oprostili od kontingenta vojnika Kosovskih bezbjednosnih snaga prije nego što su odletjeli u Veliku Britaniju da podrže operaciju Interflex. Kosovo podržava i demonstrira solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom od početka rata. Ministarstvo odbrane i Kosovskih bezbjednosnih snaga su ponudili spremnost da angažuju instruktore koji će pomoći procesu obuke ukrajinske vojske u okviru ove operacije”, navodi se u objavi ambasade na društvenoj mreži “X”.  

Dakle, iz navedenog je jasno da će pripadnici Kosovskih bezbjednosnih snaga biti angažovani u procesu obuke ukrajinske vojske koja će se održati u Velikoj Britaniji, što svakako samo po sebi ne može i ne podrazumijeva da će biti poslati u Ukrajinu da se bore. 

Šta je operacija “Interflex”? 

Britanska ambasada je u gore navedenoj objavi navela da je riječ o operaciji “Interflex”. 

U pitanju je program obuke za ukrajinske vojnike, započet u junu 2022. godine, predvođen britanskim oružanim snagama koji se sprovodi na lokacijama širom Ujedinjenog Kraljevstva, u kojem je učestvovalo preko 50 000 ljudi.  

Tada je Velika Britanija pozvala saveznike i partnere da doprinesu, a brojne države poput Norveške, Kanade, Novog Zelanda, Danske, Finske, Švedske, Litvanije, Holandije, i drugih su dale svoj doprinos toj obuci.  

Tako je Norveška je jedna od zemalja koja pruža podršku toj operaciji upućivanjem instruktora koji obučavaju ukrajinske vojnike osnovnim vojnim vježbama. 

Dakle, još jednom – angažovanje pripadnika vojnih snaga različitih država ne podrazumijeva njihovo upućivanje u Ukrajinu, već su oni instruktori koji će obučavati ukrajinske vojnike, a kao što nijesu upućivani vojnici iz drugih zemalja, to neće biti slučaj ni sa pripadnicima Kosovskih bezbjednosnih snaga kada govorimo o ovoj operaciji. 

Objave pomenutih portala ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Edit: 6.2.2024.

Portal RT Balkan objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article