Saga u Teksasu traje, dok se republikanske vlasti države spore sa federalnom vladom iz Vašingtona oko rješenja za priliv ilegalnih migranata. Konvoj kamiona i ostalih vozila je krenuo ka jugu zemlje, a rasplet situacije se očekuje. 

Kako su oči brojnih medija i korisnika društvenih mreža uperene u Teksas, stižu i dezinformacije. Na Fejsbuku se dijeli snimak na kojem se može vidjeti veliki broj traktora, koji su okupljeni očigledno u znak nekog protesta. Video prati opis:  

Američki rat: farmeri se okupljaju u Teksasu na granici s Meksikom kako bi branili granice od Bidenovih agenata. 

Pomenuti snimak nije iz Teksasa, već iz Njemačke, sa polovine januara. Na X-u je moguće vidjeti isti video, koji prati opis:  

Magične večernje slike protesta farmera u Forhtenbergu u državi Baden-Virtemberg. Poljoprivrednici su postavili svoje traktore na planinu. 

Sličan video moguće je pronaći i na Tik Toku, gdje se takođe tvrdi da je nastao u Forhtenbergu. 

Sve dileme otklanja video sa Jutjuba, na kojem se mogu vidjeti traktori u Forhtenbergu, a na kojem se daju primijetiti tablice na automobilima, koje liče na one iz zemalja Evropske unije, kao i jedan od transparenata koji je naslonjen na jedan od traktora ispisan na njemačkom jeziku.  

Širom Njemačke farmeri protestuju zbog ukidanja subvencija, a iz vlade im je poručeno da jednostavno nemaju novca. I nije Njemačka jedina država u kojoj farmeri traže bolje uslove. 

S obzirom na to da je Teksas sada aktuelna tema, video iz Njemačke koji se dovodi u vezu sa situacijom “preko bare” nije prvi tog tipa. Već smo pisali o tome da je video konvoja koji, takođe, navodno ide ka Teksasu, u stvari konvoj iz 2022, kada su Amerikanci protestovali protiv mjera protiv koronavirusa.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article