Krivokapić nije širio lažne vijesti o kanaderu iz Hrvatske 

1362
krivokapic-kanader

Požari na jugu Crne Gore bili su glavni izazov službama nadležnim za njihovo suzbijanje, a kao jedna od mjera kojoj su pribjegli u cilju što urgentnijeg gašenja istih je pomoć susjednih država.  

Zvanična korespondencija ministarstava Vlade Crne Gore i Hrvatske bila je povod pisanja domaćih medija, kao i pristrasnog izvještavanja. Na portalu Pogled.me, kao i zvaničnom Tviter i Fejsbuk nalogu objavljen je tekst 12. avgusta, praćen naslovom: 

 Ranja širi lažne vijesti: Krivokapić „junak“ društvenih mreža 

U tekstu je navedeno da je ministar vanjskih poslova Crne Gore (MVP), Ranko Krivokapić, najavio pomoć Vlade Hrvatske prilikom gašenja požara koji su prethodnih dana zahvatili Boku.  

„Kao po običaju, društvene mreže ispratile su nevolje Ranka Krivokapića, koji je širio lažne informacije da će Hrvatska pomoći Crnoj Gori u gašenju požara. Džaba je ministar cvrkutanjem zahvaljivao komšijama Hrvatima na specijalnom protivpožarnom hidroplanu koji je trebao pomoći u gašenju požara koji danima „besne“ u Crnoj Gori, kada se na kraju isti nije ni pojavio“. 

U nastavku ovaj portal zaključuje da se „potvrdilo da aktuelni ministar vanjskih poslova nije kredibilan izvor informacija“. 

Pomenuti portal iskoristio je tvit Krivokapića koji je objavio 10. avgusta kao povod za tekst, a u kojem je Krivokapić istakao da od tri aktivna kanadera sa kojima raspolaže Hrvatska, jedan će već od narednog dana biti na raspolaganju Crnoj Gori, uputivši zahvalnost ministru vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanu Grlić Radmanu. 

Narednog dana, 11. avgusta, načelnik Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP), Miodrag Bešović, izjavio je za Vijesti da je to ministarstvo uputilo zvanični zahtjev za asistenciju, a u skladu sa bilateralnim sporazumom naše države i Republike Hrvatske. 

“Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri “Canadaira” od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu“, kazao je Bešović. 

Informaciju o ograničenosti kapaciteta za gašenja požara, kao i o neophodnosti istih na hrvatskoj teritoriji, potvrdili su predstavnici Ministarstva odbrane te države za portal N1

“Hrvatska je izrazila spremnost pomoći Crnoj Gori u gašenju požara kao što je i do sada pomagala drugim državama, mogućnosti ustupanja snaga za gašenje u inozemstvu glavni vatrogasni zapovjednik procjenjuje ovisno o situaciji s požarima i raspoloživim snagama u Republici Hrvatskoj. S obzirom na broj požara i visoku opasnost od požara Canadair CL-415 nije upućen na gašenje u Crnu Goru”, poručili su iz MORH-a“. 

Sa zvaničnog Tviter naloga MVP Crne Gore saopšteno je 12. avgusta da je jedan od sektora policije opšte nadležnosti, pod upravom MUP-a Crne Gore, informisao nedležne institucije Hrvatske da pomoć ipak nije neophodna. 

„Avion se, 11. avgusta u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori. Međutim, u međuvremenu je Operativno komunikacioni centar 112 Crne Gore kontaktirao Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a Hrvatske i obavijestio ih da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno, nakon čega je avion opozvan“. 

Prema pisanju dnevnih novina Pobjeda (strana 9), Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je navelo u odgovoru toj redakciji da je Vlada donijela afirmativnu odluku o ukazivanju pomoći Crnoj Gori u akciji gašenja požara. 

„Republika Hrvatska, i sama boreći se s velikim požarima diljem hrvatske obale, donijela je odluku o upućivanju jednog PP zrakoplova na požarište u općinu Kotor“. 

U daljem tekstu Pobjede se navodi da je MVP Hrvatske potvrdilo informaciju o opozivu kanadera za gašenje požara nakon što je MUP Crne Gore kontaktirao nadležne službe Hrvatske. 

Zrakoplov se jučer u popodnevnim satima uputio prema Crnoj Gori iz Operativno vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, no u međuvremenu je OKC 112 Crne Gore kontaktirao kako slanje pomoći nije potrebno, te je zrakoplov opozvan i vraćen u sjedište“, navodi zvanični Zagreb“. 

Iako su informacije predstavnika ministarstava MUP-a i MVP-a Crne Gore kontradiktorne, zbog čega su reagovali i predstavnici Parlamenta i političkih partija, apelujući na transparentniji odgovor institucija povodom date situacije, objava da je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Ranko Krivokapić širio neistinite informacije ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

EDIT: 18.08.2022.

Portal Pogled.me objavio je ispravke u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article