Krivokapić nije širio lažne vijesti o kanaderu iz Hrvatske 

1088
krivokapic-kanader

Požari na jugu Crne Gore bili su glavni izazov službama nadležnim za njihovo suzbijanje, a kao jedna od mjera kojoj su pribjegli u cilju što urgentnijeg gašenja istih je pomoć susjednih država.  

Zvanična korespondencija ministarstava Vlade Crne Gore i Hrvatske bila je povod pisanja domaćih medija, kao i pristrasnog izvještavanja. Na portalu Pogled.me, kao i zvaničnom Tviter i Fejsbuk nalogu objavljen je tekst 12. avgusta, praćen naslovom: 

U tekstu je navedeno da je ministar vanjskih poslova Crne Gore (MVP), Ranko Krivokapić, najavio pomoć Vlade Hrvatske prilikom gašenja požara koji su prethodnih dana zahvatili Boku.  

U nastavku ovaj portal zaključuje da se „potvrdilo da aktuelni ministar vanjskih poslova nije kredibilan izvor informacija“. 

Pomenuti portal iskoristio je tvit Krivokapića koji je objavio 10. avgusta kao povod za tekst, a u kojem je Krivokapić istakao da od tri aktivna kanadera sa kojima raspolaže Hrvatska, jedan će već od narednog dana biti na raspolaganju Crnoj Gori, uputivši zahvalnost ministru vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanu Grlić Radmanu. 

Narednog dana, 11. avgusta, načelnik Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP), Miodrag Bešović, izjavio je za Vijesti da je to ministarstvo uputilo zvanični zahtjev za asistenciju, a u skladu sa bilateralnim sporazumom naše države i Republike Hrvatske. 

Informaciju o ograničenosti kapaciteta za gašenja požara, kao i o neophodnosti istih na hrvatskoj teritoriji, potvrdili su predstavnici Ministarstva odbrane te države za portal N1

Sa zvaničnog Tviter naloga MVP Crne Gore saopšteno je 12. avgusta da je jedan od sektora policije opšte nadležnosti, pod upravom MUP-a Crne Gore, informisao nedležne institucije Hrvatske da pomoć ipak nije neophodna. 

Prema pisanju dnevnih novina Pobjeda (strana 9), Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je navelo u odgovoru toj redakciji da je Vlada donijela afirmativnu odluku o ukazivanju pomoći Crnoj Gori u akciji gašenja požara. 

U daljem tekstu Pobjede se navodi da je MVP Hrvatske potvrdilo informaciju o opozivu kanadera za gašenje požara nakon što je MUP Crne Gore kontaktirao nadležne službe Hrvatske. 

Iako su informacije predstavnika ministarstava MUP-a i MVP-a Crne Gore kontradiktorne, zbog čega su reagovali i predstavnici Parlamenta i političkih partija, apelujući na transparentniji odgovor institucija povodom date situacije, objava da je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Ranko Krivokapić širio neistinite informacije ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

EDIT: 18.08.2022.

Portal Pogled.me objavio je ispravke u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article