Slučaj Estonija: Porodica se ne štiti lažnim vijestima 

884
estonija

Na društvenim mrežama sve češće nailazimo na pojedince koji „štite“ tradicionalnu porodicu širenjem dezinformacija i targetiranjem različitosti.  

Jedna od takvih objava je fotografija na kojoj se navodno nalazi prredsjednica Estonije sa svojim sinom, odjevenim u haljinu.  

Na fotografiji jeste predsjednica Estonije, ali bivša. Kersti Kaljulaid bila je predsjednica Estonije do 2021. godine. Aktelni predsjednik Estonije je Alar Karis.  

Takođe, muškarac pored nekadašnje predsjednice nije njen sin, već Mik Partins, pjesnik i aktivista.  

Fotografije su nastale na svečanoj dodjeli nagrada za borbu protiv nasilja gdje je Mik Partins dobio priznanje za kampanju na Instagramu čiji je kreator “See Pole Okei” koja se tiče neželjenih poruka koje stižu u inboks žena. 

S obzirom na činjenicu da na fotogradiji nije sin bivše predsjednice Estonije ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article