Manipulisanje razlogom sudskog spora između “Fajzera” i Poljske

239

Nebrojano puta do sada su mediji, skloni izvještavanju zasnovanom na konspirativnim teorijama, kao i  korisnici društvenih mreža nagađali o navodno kontraverznim ugovornim odredbama između farmaceutskih kompanija i vlada širom svijeta. 

Pojedini marginalni portali ponovo su vratili u fokus takve insinuacije, objavljujući informaciju da farmaceutska kompanija “Fajzer” navodno tuži Poljsku jer, kako se navodi u naslovu tekstova, nije prisilno vakcinisala dovoljan broj stanovništva. 

 “Veliki farmaceutski div Fajzer pokrenuo je tužbu protiv Republike Poljske zbog navodnog kršenja ugovora o cjepivu protiv COVID-19, zahtijevajući isplatu 6 milijardi PLN (1,37 milijardi USD) jer nije prisilno cijepila dovoljno stanovništva protiv njihove volje”. 

Istu informaciju su podijelili i korisnici društvenih mreža. (1, 2

Šta kažu činjenice? 

Pretraga ključnih riječi ukazuje da je farmaceutska kompanija “Fajzer” zaista tužila Poljsku, međutim u spornim objavama nije naveden pravi razlog te tužbe. 

Prema više kredibilnih izvora, pomenuta kompanija je pokrenula tužbu protiv Vlade Poljske jer nije platila i primila inicijalno naručen broj doza vakcina koje je “Fajzer” razvio sa BioNTech-om. 

Da pojasnimo – Evropska komisija potpisala je 2021. godine, u ime država članica, ugovor sa kompanijom Fajzer u kojem je navedeno 1,8 milijardi doza vakcina protiv Covida-19. Ipak, na kraju je naručeno 1,1 milijarda doza. Ispostavilo se da je ugovor obvezao države da kupe doze koje su, kako se kasnije ispostavilo, prevazilazile stvarne potrene. 

Dakle, Poljska je odbila primiti i platiti 60 miliona doza Fajzer vakcina.  

Bivši ministar zdravlja Poljske, Adam Njiđelski je najavio u aprilu 2022. godine da je njegova država prestala da prima isporuke vakcine. Njiđelski je kazao da se Poljska pozvala na klauzulu o višoj sili u ugovoru. Kako prenosi Politico.eu, glavni razlog su finansijski izdaci koje je prouzrokovala migracija izbjeglica nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i ekonomske nestabilnosti ́aj koji je usledio. Takođe, Njiđelski je objasnio da je stabilizacija i poboljšanja epidemiološke situacije značajno smanjila potrebu za vakcinama. 

Argument predstavnika Fajzera bio je da je ugovor obavezivao poljsku vladu da plati navedeni broj doza. 

“Fajzer i BioNTech žele da se Poljska drži svojih ugovornih obveza koje se tiču narudžbe vakcina protiv Covida-19 koje je izdala poljska vlada, kao dio njihovog ugovora o obezbjeđivanju Evropske unije koji je potpisan u maju 2021”, rekao je portparol kompanije Fajzer u izjavi za Politico, i dodao da se njemačka kompanija BioNTech takođe pridružila tužbi. 

Osim Poljske, devet drugih država EU-a iz istočne i srednje Evrope su bojkotovale ugovor Evropske komisije sa kompanijom Fajzer. Ipak, one nisu zaustavile isporuke vakcina, već su imale primjedbu da su za vrijeme teške ekonomske situacije prinuđene trošiti novac na doze vakcina koje im nisu trebale. 

Mnoge države su se i otarasile velikog broja neiskorišćenih vakcina protiv Covida-19. Iz tog razloga, države su vršile pritisak na Evropsku komisiju da ponovno otvori pregovore oko ugovora sa Fajzerom. 

Fajzer je pokrenuo građansku parnicu pred sudom u Briselu jer je ugovor Evropske komisije i te kompanije sastavljen prema belgijskom zakonu, prenosi poljski dnevni list Gazeta Prawna. Kako se navodi u tekstu tog medija, prvo saslušanje bi trebalo da se održi u decembru. 

Zbog svega navedenog, objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article