Slučaj “eko-krava”: procedura koja produžava život

3295
krava-kanulacija

Masovni uzgoj životinja na farmama jedna je od grana poljoprivredne industrije koja posljednjih godina privlači sve više pažnje. O ovoj temi puno se piše i na društvenim mrežama, a nerijetko imamo priliku da uočimo objave čiji sadržaj značajno odstupa od onoga što su činjenice.

Primjer za to je fejsbuk post čiji autor tvrdi da svjedočimo „novoj budućnosti uzgoja krava“.

Sama tvrdnja zasnovana je na objavljenom snimku na kojem se vidi krava koja ima rupu u tijelu.

„Eko-Krava, kako to oni kažu. Eko krava je krava koja više ne treba da jede ustima, jer sve što treba dobija direktno u svoj stomak. Da li je ovo uopšte moguće? Znači jadna životinja više ne žvaće, ne jede, hrana ne dopire do crijeva, ne obavlja nuždu. Hrana joj se stavlja samo u stomak i kroz iks sati se vadi iz stomaka, a mlijeko se iz nje crpi. Najstrašnije je što se tim životinjama daje velika količina antibiotika jer imaju tu rupu, kako ne bi došlo do infekcije“, navodi se između ostalog u objavi.

Ovaj post na fejsbuku je prošao prilično zapaženo, o čemu svjedoči veliki broj reakcija, komentara ali i dijeljenja.

Uprkos tome, ono što je u njemu napisano u potpunosti je neistinito.

Naime, iako video krave koja ima veliku rupu na tijelu u prvi mah djeluje zabrinjavajuće, on prikazuje proces poznat pod nazivom kanulacija. Svrha metode je pristup kravljem želucu, a sve u svrhu da se životinji olakša, ali i produži život.

To je za BBC potvrdio Džejmi Njubold, akademski direktor na škotskom ruralnom koledžu.

„Postoji tri načina proučavanja želudaca krave – korišćenjem uzorka umrlih krava, stomačnom sondom ili kanulacijom. Kanulacija omogućava direktan pristup kravljenjem stomaku, poznat kao burag, kako bi ljudi mogli da uzmu uzorke. To je operacija koja se obično radi pod anestezijom, ali kada se životinja oporavi, ima tendenciju da živi mnogo duže od prosječne krave. Ona trpi bol tokom procesa, ali znam da životinje žive 12-15 godina nakon operacije“, naveo je sagovornik BBC-a u tekstu u kojem je objašnjeno zašto krave imaju rupu na tijelu.

O ovom fenomenu imamo priliku da čitamo i na sajtu norveškog Univerziteta za životne nauke.

Uz objašnjenje da se rupe na kravljem stomaku nazivaju „fistule“, istaknuto je i da se ova metoda koristi od početka osamdesetih godina.

„Od tada ona pomaže u optimizaciji ishrane hrava, smanjenju emisije azota, proizvodnji mlijeka sa boljim korisničkim komponentama, a uz to i istraživanje koje ima za cilj smanjenje emisije azota iz stoke“, navodi se u tekstu.

Ovaj nesvakidašnji proces i ranije je bio predmet dezinformisanja na internetu, na šta ukazuje i članak fact-checking portala Snoopes. U njemu su opovrgnute tvrdnje da je riječ i „maltretiranju krava zarad profita“.

„Šta je istina? Na dotičnom snimku se vidi „krava sa fistulom“. Šta je netačno? Tvrdnja da je prikazan oblik zloupotrebe i metod za povećanje proizvodnje mlijeka“, navodi Snoopes obrazlažući ocjenu da se radi o lažnim informacijama.

Ako uzmemo u obzir sve do sada iznijete činjenice, nedvosmisleno možemo zaključiti da je u fejsbuk postu plasiran niz dezinformacija kojima se želi ukazati na navodno postojanje „eko krava“ koje se, kako to autor sugeriše, ne hrane kroz usta već kroz rupu na stomaku.

Ovu, ali i ostale neutemeljene tvrdnje iz fejsbuk posta opovrgnuli smo nizom činjenica. Iz tog razloga spornu objavu ocjenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article