Slučaj “eko-krava”: procedura koja produžava život

2053
krava-kanulacija

Masovni uzgoj životinja na farmama jedna je od grana poljoprivredne industrije koja posljednjih godina privlači sve više pažnje. O ovoj temi puno se piše i na društvenim mrežama, a nerijetko imamo priliku da uočimo objave čiji sadržaj značajno odstupa od onoga što su činjenice.

Primjer za to je fejsbuk post čiji autor tvrdi da svjedočimo „novoj budućnosti uzgoja krava“.

Sama tvrdnja zasnovana je na objavljenom snimku na kojem se vidi krava koja ima rupu u tijelu.

Ovaj post na fejsbuku je prošao prilično zapaženo, o čemu svjedoči veliki broj reakcija, komentara ali i dijeljenja.

Uprkos tome, ono što je u njemu napisano u potpunosti je neistinito.

Naime, iako video krave koja ima veliku rupu na tijelu u prvi mah djeluje zabrinjavajuće, on prikazuje proces poznat pod nazivom kanulacija. Svrha metode je pristup kravljem želucu, a sve u svrhu da se životinji olakša, ali i produži život.

To je za BBC potvrdio Džejmi Njubold, akademski direktor na škotskom ruralnom koledžu.

O ovom fenomenu imamo priliku da čitamo i na sajtu norveškog Univerziteta za životne nauke.

Uz objašnjenje da se rupe na kravljem stomaku nazivaju „fistule“, istaknuto je i da se ova metoda koristi od početka osamdesetih godina.

Ovaj nesvakidašnji proces i ranije je bio predmet dezinformisanja na internetu, na šta ukazuje i članak fact-checking portala Snoopes. U njemu su opovrgnute tvrdnje da je riječ i „maltretiranju krava zarad profita“.

Ako uzmemo u obzir sve do sada iznijete činjenice, nedvosmisleno možemo zaključiti da je u fejsbuk postu plasiran niz dezinformacija kojima se želi ukazati na navodno postojanje „eko krava“ koje se, kako to autor sugeriše, ne hrane kroz usta već kroz rupu na stomaku.

Ovu, ali i ostale neutemeljene tvrdnje iz fejsbuk posta opovrgnuli smo nizom činjenica. Iz tog razloga spornu objavu ocjenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article