Osobe sa nacističkim tetovažama nijesu ukrajinske izbjeglice

2433
osobe-sa-nacistickim-tetovazama

Od početka rata u Ukrajini, narativ o nacizmu ne jenjava. Mnogo puta smo čitali kako je predsjednik te zemlje, Volodimir Zelenski nacista, a u medijima koji favorizuju Rusiju, ista etiketa se lijepi svim “nacističkim” Ukrajincima.

Dezinformatori koriste svaku moguću priliku da zavedu lakovjerne, pa ne biraju sredstva da verifikuju svoje kreirane teorije. Tako je npr. fotografija dva nepoznata muškarca na čijim leđima su istetovirani nacistički simboli neobjašnjivim kanalima, bombastično povezana sa Ukrajinom.

Naime, na društvenim mrežama dijeljena je fotografija na kojoj se vide leđa dvojice muškaraca, na kojima je, između ostalog, istetoviran Adolf Hitler, orao, nekoliko nacističkih simbola, kao i fraze „živjela pobjeda“ i „pobjeda ili smrt“.

Iako se na mrežama moglo pročitati da su u pitanju ukrajinske izbjeglice, nije jasno kako je onaj ko je objavio post došao do tog zaključka, jer leđa koja “nose” Adolfa Hitlera ne moraju nužno biti iz Ukrajine.

Na jednom mjestu fotografiju prati tekst:

Ukrajinske izbjeglice, navodno, jučer na plaži u Hrvatskoj.

Jesu li Ukrajinci na fotografiji?

Pretražujući internet, došli smo do teksta na portalu Dnevnik.hr, gdje se navodi da su dvojica muškaraca sa nacističkim tetovažama fotografisana u Rijeci, u jednom plažnom lokalu. Čak je intervenisala i policija, koja je o njihovom prisustvu primila dojavu i utvrdila da su pomenute muške osobe zaista bile na plaži u tom gradu, na području Kantride početkom jula. Na tom portalu, međutim, nije navedeno njihovo porijeklo.

Identitet jednog od muškaraca, sa Hitlerom na leđima, pronašao je portal Antifašistički Vjesnik. Njegove fotografije objavljene su na zvaničnoj stranici Blood and Honour Hungaria, koja slovi za neonacističku mrežu za promociju muzike. Riječ je o događaju iz decembra 2019. godine i nastupu mađarskog neonacističkog benda Fehér Vihar. Istog čovjeka pronašli su i na stranici Nacionalista Zona, na fotografiji sa bas gitarom, gdje je navedeno da se zove Matu.

Na portalu Antifašistički Vjesnik se navodi i da je u Hrvatskoj početkom julu održan Despa Memorial, u organizaciji Blood and Honour Hrvatska, koji je okupio desetine nacista iz Evrope, što je, kako se pretpostavlja, razlog njihovog boravka u Rijeci.

Istu objavu su analizirale i kolege sa Raskrinkavanja.ba, koje navode da su fotografije dva muškarca čija su tijela gotovo u potpunosti prekrivena tetovažama sa nacističkim simbolima prvobitno objavljene na tviter profilu AntifaVjesnik 15. jula ove godine.

Analizirajući sve dostupne podatke, jasno je da nije riječ o “ukrajinskim izbjeglicama”, zbog čega ovoj objavi dajemo ocjenu manipulacija činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article