Etna je najaktivniji i najviši vulkan u Evropi, koji se nalazi u Italiji, na istočnoj obali Sicilije. Izdiže se na 3320 m nadmorske visine, što varira u zavisnosti od erupcija.  Geološke karakteristike ukazuju na to da je aktivna oko posljednjih, nevjerovatnih 2,6 miliona godina.  

Po ko zna koji put, proradio je 21. maja ove godine i izbacio pepeo na Kataniju, najveći grad na istoku Sicilije. Vijest, ali i neke dezinformacije vezano za događaj obišle su svijet.  

Na jednom Fejsbuk profilu objavljena je informacija o erupciji Etne, što prate dva video snimka.  

Na jednom od snimaka, prikazana je jaka erupcija, što je moguće vidjeti i na snimku ekrana u nastavku.  

Pretražujući internet, došli smo do podatka da je taj snimak zapravo napravljen u februaru 2021.godine.    

Njegov autor je italijan Massimiliano Salfi, koji je goreistaknuti video napravio i objavio na Fejsbuku prije dvije godine, što je moguće pogledati na ovom linku.  

Kada se pogledaju izvještaji medija oko erupcije Etne u maju ove godine, jasna je i razlika. Naime, tog dana nebo u Kataniji nije bilo moguće vidjeti, jer je vrijeme bilo oblačno, uz šta je i ogromna količina pepela napravila veliki problem, zbog čega su u tom gradu bili obustavljeni letovi.  

snimak nakon erupcije, maj 2023.

Kako je iz svega navedenog jasno da je objavljeni snimak erupcije iz 2021.godine, ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article