Tornado nije uništio vakcine u skladištu kompanije Fajzer

271
direktori-fajzera-i-moderne

Antivaksere je vjerovatno obradovala informacija koja kruži društvenim mrežama posljednjih dana – u skladištu kompanije Fajzer koju je pogodio tornado uništena je navodno i velika količina kovid vakcina.

Korisnici društvenih mreža su objavili video uništenog skladišta, uz tvrdnju:

“Najnovija vijest: Pfizerovo skladište puno Covid cjepiva upravo je uništio tornado u Sjevernoj Karolini”

Tornado koji je pogodio Sjevernu Karolinu i trajao 30 minuta zaista jeste oštetio i skladište kompanije Fajzer, potvrđeno je iz te kompanije. Međutim, u objavama na društvenim mrežama se širi netačna tvrdnja da su tom prilikom uništene i kovid vakcine.

Portparolka farmaceutske kompanije, Ejmi Rouz, u izjavi za PolitiFact, saopštila je da se vakcine protiv COVID-19 i Paklovid, lijek koji liječi infekcije korona virusom, ne proizvode u fabrici Roki Mont, u Sjevernoj Karolini, koja je pogođena nevremenom.

U saopštenju za javnost, dostupnom na zvaničnom vebsajtu Fajzer kompanije, navedeno je da je to postrojenje ključni proizvođač sterilnih injekcija od 1968. i da je trenutno odgovorno za proizvodnju 25 odsto sterilnih injekcija kompanije, uključujući anesteziju, analgeziju, terapeutike, antiinfektive i neuromuskularne blokatore.

“Prvobitnom procjenom utvrđeno je da je najveći dio štete pretrpio magacin. Fajzer je rekao da skladišti sirovine, zalihe ambalaža i gotove ljekove koji čekaju na dalju distribuciju. Čini se da nema veće štete u oblastima proizvodnje ljekova”, navodi se u analizi Politi Fact-a.

Dakle, iz navedenog možemo zaključiti da skladište kompanije Fajzer zaista jeste oštećeno udarom snažnog tornada, međutim činjenice govore da u njemu nijesu bile skladištene vakcine protiv koronavirusa.

Objave ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article