Trampu pripisana lažna izjava – Nije govorio o podršci Rusiji

2301
dezinformacije-o-trampu

Nekoliko puta smo ukazivali na lažne citate koji se pripisuju zvaničnicima i svjetskim liderima, a kao po pravilu kreiranje ovog vida dezinformacija često je tokom kriznih situacija, pa taj trend nije zaobišao ni rat u Ukrajini. Ovog puta neko se dosjetio da bivšem predsjedniku SAD, Donaldu Trampu, pripiše nešto što nije rekao.

On je, navodno, dao podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Navodni citat pripisan Trampu nema mnogo veze sa stvarnošću, što nedvosmisleno potvrđuje pretraga medijskih izvještaja (bilo stranih ili domaćih medija), a ne postoje ni drugi izvori koji bi potvrdili vjerodostojnost citiranog sadržaja.

Tramp je govoreći o Putinu, na skupu konzervativaca u Orlandu održanom krajem februara, kazao da je on pametan čovjek jer je nadmudrio svjetske lidere, dok je američke lidere nazvao “glupim”, prenio je Rojters. (Video snimak sa skupa iz Orlanda dostupan je ovdje).

On je rusku invaziju na Ukrajinu nazvao zvjerstvom i istakao je da ima empatiju za Ukrajince.

Rekao je i da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski hrabar čovjek, jer je ostao u Kijevu.

S obzirom na to da je bivši američki predsjednik nedavno govorio o Putinu, ali ne na način kako je citirano u objavi koja je predmet ove analize, ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article