Video ne prikazuje demoliranje ambasade Izraela u Bahreinu 

273

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak koji prikazuje grupu ljudi koja trči ka zgradi dok u rukama nose zapaljene molotovljevlje koktele. 

Korisnici Fejsbuka tvrde da video prikazuje trenutak kada su demonstranti zapalili ambasadu Izraela u Bahreinu. 

“Demostranti u Bahreinu zapalili ambasadu Izraela!”

Tačno je da su se propalestinski demonstranti okupili ispred izraelske ambasade u Bahreinu nakon što je Hamas napao Izrael početkom oktobra, međutim zgrada ambasade nije zapaljena. 

Obrnuta pretraga skrinšota iz video snimka koji je podijeljen na Fejbuku pokazuje da je video viralan duže od jedne decenije. Dostupan je na Ju Tjubu od decembra 2012. godine, a opis potvrđuje da, osim što nije aktuelan, video čak nema nikakve veze ni sa Izraelom, ni sa Palestinom. 

“Revolucionarni medijski centar u Bahreinu dobio je snimak napada demonstranata na policijsku stanicu na ostrvu Sitra, južno od prijestonice, Manama. Prijavljeno je se da se napad dogodio prošle subote (3. novembra 2012.). Ovaj napad je uslijedio nakon što se zdravstveno stanje profesora Hasana Mušaime pogoršalo u zatvoru Al-Kalifija, pošto je konstatovano da mu se vratio kancer uslijed medicinskog nemara u zatvoru”, navedeno je u opisu videa na Ju Tjubu. 

Mediji su izvijestili tada da su demonstranti bacali molotovljeve koktele na policijsku stanicu u Bahreinu. 

Zgrada koja je vidjljiva na video snimku iz 2012. nema veze sa Izraelom, jer u tom periodu nije ni postojala ambasada Izraela u Bahreinu. Izraelski ministar spoljnih poslova otvorio je diplomatsko predstavništvo te zemlje prvi put 2021. godine u glavnom gradu Bahreina, Manami. 

Dakle, video koji je podijeljen na Fejsbuku osim što nije aktuelan, nema veze sa izraelsko-palestinskim sukobom, niti je na njemu prikazana ambasada Izraela u Bahreinu. 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article