Video prikazuje poznatu atmosfersku pojavu, a ne dva Sunca 

1333

 
Navikli smo na tvrdnje da je zemlja ravna ploča, da globalno zagrijavanje ne postoji, da nas neko truje iz vazduha… Ali, vjerovali ili ne, pojedini korisnici društvenih mreža objavili su novo otkriće  – postoje dva Sunca.  

Naime, na Fejsbuku je podijeljen video, navodno zabilježen u blizini Finiksa, glavnog grada američke savezne države Arizona, uz tvrdnju da prikazuje dva Sunca. 

“Za uspavanu masu i ovo je sigurno sasvim prirodna pojava. Dva Sunca ili nešto takvo, normala”. 

Isti video se dijelio i na stranom govornom području uz istu tvrdnju, mada nije moguće utvrditi gdje je video zabilježen. 

Suvišno je govoriti da je riječ o potpuno neutemeljenim tvrdnjama, koje su u suprotnosti sa svim do sada poznatim i priznatim naučnim otkrićima i saznanjima.   

Ova pojava jeste nesvakidašnja i neobična, ali kao što smo i pisali do sada u više navrata u analizama koje su se odnosile na drugačije “misteriozne svjetlosti” na nebu, riječ je o prelamanju svjetlosti. 

Kada je konkretno riječ o snimku koji je predmet ove analize, astronomi poručuju da je u pitanju  uobičajna pojava koja nastaje kada se sunčevi zraci prelamaju na kristalima leda.  

“To je poznata pojava. Refleksija svjetla na sitnim ledenim česticama u visokom obilasku”, rekao je poznati astronom Ante Radonić za Faktograf. 

Prema objašnjenju u blogu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), optički fenomen dva sunca, odnosno lažnog sunca (na eng. sun dogs), može se uočiti pri dnevnoj svjetlosti na 22 stepena sa lijeve ili sa desne strane Sunca. Nije neoubičajna pojava da na nebu vidite i tri sunca, koja se pojavljuju i sa lijeve i sa desne strane pod istim uglom. 

To su zapravo svijetle mrlje koncentrisanog svjetla i nije neuobičajno da lažno Sunce zamijenimo sa pravim zbog jačine svjetlosti. 

Na vebsajtu National Geographic moguće je pronaći dodatno pojašnjenje. Naime, ovaj optički fenomen se ne vezuje samo za Sunce, već i za Mjesec, a nastaje kada sijaju kroz tanki cirusni oblak sastavljen od šestougaonih kristala leda koji padaju kroz atmosferu. Svjetlost se tada prelama na određen način unutar ovih kristala, a pod uglovima od 22 stepeni dolazi do fenomena koji je prikazan u video snimku podijeljenom na Fejsbuku. 

Dakle, u Sunčevom sistemu postoji samo jedno Sunce, a u video snimku na društvenim mrežama nisu prikazana dva Sunca, već je zabilježen poznati optički fenomen. 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article