Neistina sa 1000 života: I “zavetnica” širi dezinformacije o LGBT vrtićima 

199

Predsjednica stranke “Zavetnici” i kandidatkinja na jednoj od izbornih lista, Milica Đurđević Stamenkovski, zagovarajući stavove svoje partije, u jednom televizijskom nastupu govorila je o navodno lošem uticaju zapadnih vrijednosti, što je ilustrovala sljedećim primjerom: 

“U sred Njemačke, koja je vodeća zemlja Evropske unije se nalazi dečiji vrtić za lgbt djecu. Oni su osnovali kao legalnu instituciju. Vi dijete koje ime tri ili četiri godine, određujete mu seksualno opredjeljenje. Pa to je zločin nad tom djecom. Pa to je poigravanje, pa nisu naša djeca zamoričići, nisu ni njihova, nijedno dijete ne smije da bude. Tamo se roditeljima plasira dobro, moderno, socijalni status, ako ti dijete pohađa to obdanište. I to su nam rekli, ovo vas čeka ako budete dio Evropske unije”. 

Brojni korisnici društvenih mreža su podijelili su njenu izjavu (1, 2, 3, 4 , 5), a neki od njih su pozvali da se “ova pojava spriječi u našoj zemlji”.  

Vijest o “prvom LGBT vrtiću u Berlinu” opstaje već neko vrijeme u onlajn prostoru i učestao je argument euro-skeptika kada hoće da vam objasne zašto Evropska unija nije put kojem treba da težimo. 

Uzgred je dezinformacija, na šta smo i ukazali još prošle godine, kada je navodno najavljeno otvaranje tog vrtića.  

Da pojasnimo, jedna LGBT organizacija iz Njemačke trenutno realizuje projekat u okviru kojeg je otvoreno savjetovalište, između ostalog i obdanište za djecu.  

Na zvaničnoj vebstranici te organizacije navedeno je da se vrtić zasniva na principu inkluzivnosti i poštovanju različitosti od najranijeg perioda. 

“Svoj djeci prije svega želimo ponuditi bezbrižno i ugodno okruženje: ovdje treba da se igraju zajedno, jedu i odrastaju poštujući ljude i prirodu. Osim toga, želimo da se djeci približe i drugi načini života i iskustva. Vaspitači/ce koji su i sami LGBTI ovdje se doživljavaju kao prirodni dio vrtića, a time i društva. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti razbiti predrasude i pojedinoj djeci, koja bi se kasnije mogla izjasniti kao LGBTI, olakšati put da svoju različitost shvate kao nešto što se podrazumijeva”, navodi se u pojašnjenju na vebsajtu.    

Navedeno je i da je vrtić zapravo podrška LGBT populaciji.   

U ovim vrtićima, LGBTI teme su prosto vidljivije i nisu “zabranjena tema”, ali ne tjeraju djecu da se sa tri ili četiri godine opredijele u pogledu seksualne orjentacije, kako se to tvrdi u spornim objavama. 

“Čemu ovi vrtići? LGBTI osobe mogu dobro živjeti i raditi u Berlinu. Uprkos tome, mnoge škole i vrtići imaju problema da se na pravi način nose s temama homoseksualnosti, trans i interrodnosti kada se radi o djeci. Sada to želimo promijeniti. Polazimo od pretpostavke da se ne postaje “lezbejka”, “gej”, “bi”, “trans” ili “inter”, već da ste takvi rođeni.  LGBTI tema nije ekskluzivna tema samo za odrasle – lični identitet, želje i spoznaja o životu, o ljubavi, prijateljstvu i partnerstvu, tiču se svakoga, pa i onih najmanjih među nama. Želja i cilj nam je ohrabriti vas i podržati na vašem putu”, navodi se na sajtu nevladine organizacije iz Berlina.  

Kriterijum za prijavljivanje djece u ovaj vrtić nije rodno ili seksualno opredjeljenje – roditeljima se u obrascu za prijavljivanje ne postavlja pitanje o seksualnom ili rodnom identitetu njih ili njihove djece.  

Dakle, kompleks Berlinskog LGBTIQ savjetovališta koji uključuje i vrtić za djecu ima drugačiji koncept i zagovara inkluzivnost. Politika tog obdaništa teži ka vaspitavanju  djece, da budu svjesni i poštuju različitosti kod osoba, između ostalog i seksualne.  

Uprkos tvrdnjama na društvenim mrežama, u toj ustanovi niko ne tjera djecu da se opredijele u pogledu seksualnog opredjeljenja, niti je orjentacija njih ili njihovih roditelja kriterijum za prijem u taj vrtić 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article