Uprkos apelima predstavnika nadležnih institucija medijima da ne šire paniku i ne dezinformišu građane u vezi sa korona virusom, društvene mreže i brojni mediji su i dalje uporište upravo takvih informacija, bilo da su one plasirane kao vijest ili stav.

Portal Pravda.rs objavio je 15. marta kolumnu autora Velimira Erakovića naslovljenu „Kriju Koronu“, u kojoj piše:

Postoji već šest slučajeva korone u Crnoj Gori, ali je direktor Kliničkog centra Jefto Eraković ucjenjen i prepadnut od strane mafije pod kontrolom Đukanovića da ćuti kao i čitav tim epidemiologa.

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Crnoj Gori potvrđen je dva dana nakon objavljivanja kolumne, 17. marta, nakon ukupno urađene 104 analize. S obzirom na to da se radi o globalnoj pandemiji, potvrda slučaja zaraze korona virusom u Crnoj Gori, koja je posljednja evropska zemlja koja je odolijevala zarazi, nije neočekivana situacija. Crna Gora je, i prije registrovanog prvog slučaja, uvela adekvatne mjere, kojima je građanima preporučeno, a brojnim subjektima i naloženo ponašanje u ovakvoj situaciji, kako bi Crna Gora iz ove opasnosti izašla sa minimumom posljedica. Predstavnici nadležnih institucija demantovali su navode o skrivanju prisustva virusa u državi, a zbog širenja lažnih informacija o korona virusu preko društvenih mreža, u Podgorici je čak i uhapšena jedna osoba.

Eraković dalje tvrdi:

Prodavnice i apoteke su opustošene, čak i mega marketi sa hranom. Kilogram brašna i litar ulja je skoro nemoguće naći u Crnoj Gori.

Ovakvu tvrdnju može da ospori svaki građanin Crne Gore koji svakodnevno obavlja trgovinu. Osim toga, nadležne institucije su više puta informisale građane da Crna Gora ima dovoljno robe široke potrošnje za više mjeseci, kao i da nema razloga za brigu i stvaranje zaliha.

Autori kolumne, kao novinarske forme koja je često zloupotrijebljena i služi za iznošenje problematičnih tvrdnji ili manipulaciju činjenicama, imaju obavezu da, prilikom iskazivanja svog stava, ne plasiraju neprovjerene i netačne informacije. Odgovornost autora da se služi isključivo činjenicama je veća kad su u pitanju osjetljive teme, poput širenja smrtonosnog virusa, imajući u vidu da dezinformacije mogu izazvati nepotrebnu paniku među građanima.

Građani, s druge strane, moraju biti obazrivi pri konzumiranju medijskih sadržaja, zbog čega ih još jednom pozivamo da vjeruju struci i prate zvanične objave i uputstva Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovu objavu portala Pravda ocjenjujemo kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Pravda: Dezinformacija