Još jedna vojna vježba, ovog puta Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, okarakterisana je kao invazija na evropski kontinent i provokacija i napad na Rusiju.

Informer je 14. marta objavio tekst sa naslovom:

U tekstu u kojem je riječ o vojnoj vježbi „DEFENDER-Europe 20“, Informer se, između ostalog, pita u koje je svrhe 37.000 američkih naoružanih vojnika došlo u trenutku pandemije koronavirusom, zašto vježba nije odgođena, kao i zašto je odlučeno da se izvede na geografskom položaju koji bi osigurao hipotetički sukob s Rusijom.

Vojna vježba SAD, usaglašena sa NATO-om, počela je krajem januara i trajaće pet mjeseci. Desetine hiljada vojnika, tenkova i druge opreme će tokom vježbe biti transportovani kroz Evropu do Poljske i baltičkih država, a vojnici će učestvovati u brojnim vježbama. U Evropu će brodovima i avionima stići 20.000 vojnika SAD i 13.000 komada opreme, a konvoji će preko 12 ruta preći oko 4.000 kilometara. U vježbi učestvuje ukupno 37.000 vojnika iz 19 zemalja i oko 20.000 komada opreme. Svrha vježbe je da pokaže da su NATO saveznici i partneri jači zajedno, kao i stratešku spremnost i sposobnost američke vojske da se brzo mobilizuje.

Teza Informera da građani očigledno nijesu obaviješteni o čemu se radi nije tačna, budući da su sve informacije o ovoj vježbi dostupne na zvaničnom sajtu vojne vježbe, i društvenim mrežama, a da je prvo saopštenje o vježbi objavljeno još 7. oktobra 2019.

Povezujući ovu vježbu s kontekstom pandemije koronavirusa, Informer dalje nagađa:

Ovu izjavu neimenovanih američkih oficira nije moguće pronaći, već samo ocjene američkih vojnih ljekara da koronavirus ne bi trebalo znatno da ugrozi američke vojnike, imajući u vidu pretpostavku da se radi o mladim, zdravim i fizički spremnim ljudima, nasuprot najugroženijoj kategoriji koju virus pogađa, a to su starije i osobe narušenog zdravlja.

Iako vojna vježba nije odgođena, njen obim i organizacija su znatno modifikovani zbog dešavanja u vezi sa korona virusom, o čemu postoji i saopštenje na sajtu, objavljeno 12. marta, u kom se kaže da je broj američkih učesnika smanjen, a da će akivnosti povezane sa vježbom biti prilagođene tome.

Informer u svom tekstu nastavlja da se pita:

Tvrdnja već iz naslova teksta, da hiljade američkih vojnika kreće prema Rusiji i da se vježba izvodi na geografskom položaju koji bi osigurao hipotetički sukob s Rusijom odgovara uobičajenim tezama kad su u pitanju redovne vježbe NATO-a i partnerskih zemalja, da se radi o provokaciji stvarnih ili imaginarnih neprijatelja. Prema zvaničnim i dostupnim informacijama, vježba se odvija u više zemalja, među kojima nijesu samo sjevernoevropske države – Njemačka, Holandija, Belgija, Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija.

Ni teza da većina medija ćuti o vojnoj vježbi nije utemeljena, jer se jednostavnom Google pretragom ključne riječi, odnosno naziva vojne vježbe, nailazi na desetine medijskih objava na tu temu.

Naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba su pisale su o tome kako su se društvene mreže preplavile pričama da se u Evropu iskrcalo na desetine hiljade američkih specijalaca dok je pažnja javnosti okrenuta ka koronavirusu. 

Ovu objavu Informera ocjenjujemo kao teoriju zavjere, ali i manipulisanje činjenicama. Ocjenu “teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. Ocjenu „manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Informer: Manipulisanje činjenicama,Teorija zavjere