Legenda filmskog platna, Brus Vilis, povukao se iz aktivnog posla jer mu je ustanovljena afazija, teško stanje zbog kojeg ima problema u komunikaciji. Ta vijest objavljena je krajem marta prošle godine. U međuvremenu, korisnici društvenih mreža uspjeli su da ga sahrane, iako informaciju o njegovoj smrti nije objavio nijedan relevantni medij.

Na Fejsbuku kruži post u kojem se kaže:

Pocivaj u miru…. Bruce Willis

“virus” je pedo , “vojska” su bocke… Bez suza molim… Nema idola…!! POBJEDA SVJETLOSTI…!

Fekt-čeking tim portala Snopes demantovao je ove navode sredinom novembra. U njihovoj analizi navodi se da nije tačno da je Brus Vilis preminuo. Osim njega, meta dezinformatora bile su i druge poznate ličnosti i Vilisove kolege, poput Liama Nisona i Dvejna “The Rock” Džonsona. Njihovo istraživanje dovelo je do zaključka da su u pitanju najvjerovatnije malware prevare, jer su linkovi sa informacijom o Vilisovoj (kao i Nisonovoj) smrti vodili do sajtova, na kojima je nuđeno instaliranje raznih softvera. Jedan od njih je i “Adobe flash player 7”, iako on više nije podržan od strane majke-kompanije Adobe. Na sajtu Adobe-a se čak preporučuje da se flash player ukloni, kako bi se korisnici zaštitili.

Kolege iz Faktografa takođe su dokazivale da Vilis nije mrtav i napravile su vezu između naloga sa kojeg je ta informacija na našem govornom području potekla, sa zavjereničkim pokretom Qanon.

S obzirom na veličinu i popularnost Brusa Vilisa, njegova smrt sigurno bi bila udarna tema svih svjetskih medija. Za sada, na sreću, takve informacije nema, a njegovim fanovima ostaje nada da će se izboriti sa bolešću i ponovo se vratiti na velika vrata.

Zbog nedostatka dokaza o Vilisovoj smrti, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article